Baken

Je zou haast denken dat een stad blij zou zijn als er een groepje burgers was dat zich ten doel had gesteld die stad wat mooier dan ze al is te versieren. Sommige plekken een extra accentje te geven door er een litteraire tekst op, bij of in aan te brengen. Het resultaat zou dan zijn dat plaats en tekst elkaar versterken. Je zou haast denken dat de stad, de bestuurders, de ambtenaren zo’n groepje zou ondersteunen, bemoedigen en waarderen.
Toen meer dan dertien jaar geleden zo’n groepje ontstond gingen vertegenwoordigers van dat clubje in gesprek met de gemeente. Ik was erbij en zag hoe in dat eerste gesprek al de hakken in het zand werden gezet. Wie zou er nu op zitten te wachten dat de stad helemaal volgeplakt zou worden met frommelige affiches met citaatjes, was het weinig genuanceerde commentaar op onze plannen. Maar het groepje zette door, schraapte her en der wat geld bij elkaar, schreef fondsen aan, vond een terloopse sponsor en kreeg medewerking van eigenaars en bewoners van panden om fraai uitgevoerde panelen te bevestigen. Maar de gemeente deed als het maar even kon moeilijk. Was het niet de commissie zo, dan was het wel de afdeling zus die kanttekeningen had, bezwaren maakte en zich bemoeide met de uitvoering en in heel veel gevallen in ieder geval wat vertragend werkte. Een stimulerend enthousiasme, daar was weinig van te merken. Dat er zonder veel moeite toch een baken in de hal van het stadhuis kwam te hangen mag een klein wonder heten.
Vanmiddag is het vierentwintigste baken onthuld. Een blinde muur in een achteraf straatje bleek monumentale waarde te hebben en het gebruik van alle mogelijke netwerken was nodig om toestemming voor plaatsing van een baken op die grote muur te krijgen, maar niet nadat de gemeentelijke leges betaald waren! De muur heeft een geweldige face-lift gekregen door het baken, een tekst uit de roman Sluitertijd van Jan Stassen over de Piersonrellen die de stad ooit teisterde. Een tekst die fleur geeft aan de plaats waar ooit een van de zwartste bladzijden uit de recente Nijmeegse geschiedenis werd geschreven.
Er waren heel wat mensen bij de onthulling. Leden van het College waren niet op de uitnodiging ingegaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *