Bezorgd

Ik doe bijna dagelijks mijn boodschappen bij de grootgrutter om de hoek. Een geregeld uitje, goed voor wat beweging om de steeds strammer wordende spieren nog een beetje in vorm te houden. Ik maak geen gebruik van de bezorgservice, nog nergens voor nodig. Bovendien is dat geregelde boodschappenrondje ook goed voor de sociale contacten. Je loopt meestal wel een bekende tegen het lijf om even een praatje mee te maken. Een enkele keer zelfs een jarige, die zich dan uitbundig laat feliciteren en ook ander klanten zich mengen in het door mij aangeheven muzikale huldebetoon.
Natuurlijk zou ik straks als het ooit nodig wordt mijn boodschappen kunnen laten bezorgen en als ik niet meer weet wat te koken dan kan ik zelfs maaltijden laten bezorgen of  pakketten laten brengen, waarmee ik een heel diner  kan aanrichten. Zo’n pakket gaat vergezeld van een uitgebreide beschrijving die van  elke keukenkneus een thuischef maakt.
Nu lijkt het dat al dat thuisbezorgen iets is van de laatste tijd is, dat je de deur niet meer uit hoeft, via telefoon of internet je bestelling kunt plaatsen en rustig kunt wachten tot het bestelde thuis gebracht wordt Maar ook ver voordat er internet was en er in een straat maar een paar mensen waren die een telefoon in huis hadden, was er er, meer nog dan nu sprake van een bezorgcultuur. Een cultuur die niet uitging van wat er besteld werd, maar dagelijks gingen bakkers en melkboeren bij de mensen langs ging om etenswaren af te leveren. Ik ken dat van heel nabij. Mijn vader was bakkersknecht. Dat betekende voor hem niet alleen midden in de nacht opstaan om brood te bakken, maar ook om aansluitend met een handgeduwde bakkerskar de hele stad door te lopen om brood te bezorgen, bij klanten aan te bellen  en dan na een of twee kilometer gelopen te hebben te horen: “Vandaag niets nodig, bakker!” Mijn vader liep op een dag zo’n 15 tot 20 kilometer om zijn brood rond te brengen. Mijn oom was melkboer. Hij ging zijn klanten af met paard en wagen. Maar de bakkerskar en melkboer verdwenen uit het straatbeeld. Daarvoor kwamen in de plaats de pizzabezorger en nu dus de verschillende mogelijkheden om je boodschappen thuis te laten bezorgen.  We doen het voorkomen of het iets van deze tijd is. Maar er is niets nieuws onder de bezorgzon. Alles wat is, was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *