Bijwerking

Er staat mij mogelijk de komende dagen heel wat te wachten. Tenminste als ik de bijsluiter van mijn nieuwe medicijn mag geloven. Een nieuw medicijn dat mij is voorgeschreven door mijn specialiste van de afdeling neurologie. Nu meer dan een jaar geleden diagnosticeerde zij bij mij parkinson, een ziekte die nog aan mijn toch tamelijk rijk gevulde palet van kwalen en kwaaltjes ontbrak. Bijna een jaar geleden werd er een hersenscan gemaakt en daarna bleef het oorverdovend stil. Ik was tussen wal en schip terecht gekomen bij de overgang in het ziekenhuis naar een nieuw elektronisch patiëntensysteem. Maar vandaag was ik dan eindelijk uitgenodigd voor een consult. De specialiste besprak met Gade en mij de scan. Het was een toelichting op de vele dwarsdoorsneden van mijn hersenpan die we te zien kregen en waar verder alles in orde leek op een klein plekje na dat mogelijk zou kunnen wijzen op een ooit plaats gehad hebbende ‘stille beroerte’. Zo stil dat ik niet kan herinneren er iets van gemerkt te hebben.
Mijn parkinson (schrijf je dat eigenlijk niet met een hoofdletter?), waar ik in de praktijk nog weinig last van heb, zou naar zeggen van de neurologe baat kunnen hebben bij een medicijn. Wat ik daarvan vond. Ik heb een schier onbegrensd vertrouwen in de medische stand, veelal onder het motto baadt het niet, dan schaadt het niet. Ik krijg een recept mee. Bij de apotheek krijg ik naast het medicijn een uitgebreide bijsluiter mee. Die begint met de opwekkende mededeling dat dit middel de klachten van parkinson zoals traag bewegen, stijf zijn en beven vermindert. Maar na dit goede bericht volgt een schier onafzienbare reeks van mogelijke bijwerking. Deels kunnen ze optreden de eerste dagen, een aantal kan zich langduriger voor doen. Sommige bijwerkingen lijken elkaar tegen te spreken zoals verstopping en diarree of slaperig zijn of juist niet kunnen slapen. Spannend vind ik de bijwerking zien of horen van dingen die er niet zijn en ik kan last krijgen van eetaanvallen, meer zin in seks en een gok- of koopverslaving.
Ik begon niet voor niets met de mededeling dat mij mogelijk heel wat te wachten staat.
Ach een bijwerking meer of minder, alles is mogelijk. Zelfs dat het helpt, ook al is een van de bijwerkingen het weg blijven van de werking van dit medicijn.

2 reacties op Bijwerking

 1. Jac Trum schreef:

  In 2012 is bij mij ook Parkinson vastgesteld. Da’s nog niet zo eenvoudig, want Parkinson laat zich eigenlijk pas na je dood zien, wanneer ze je hersenen eruit hebben gehaald. Maar voor wie daar niet op kan wachten kan de neuroloog wel medicijnen tegen Parkinson voorschrijven en als die goed werken heb je Parkinson. Mijn neuroloog schreef daarom Sinemet voor en toen dat medicijn goed bleek te werken werd geconstateerd dat ik dus inderdaad Parkinson heb.
  Dat slik ik nu dus alweer 6 jaar. Helaas met steeds minder succes, want mijn belangrijkste problemen komen voort uit mijn sterk afgenomen mobiliteit. Lopen kan ik nog nauwelijks meer.
  Maar al die bijwerkingen die ook op mijn bijsluiter stonden heb ik nooit bemerkt. en ook van andere medicijnen die ik slik merk ik helemaal niets van problemen. Ik schrik dus al lang niet meer van alle berichten die me de meest nare bijwerkingen beloven en strooi elke dag braaf een stuk of 15 pilletjes in mijn mond.

 2. Kees van Wezel schreef:

  Het beste medicijn voor jou op dit moment, Goede Jan, lijkt mij deelname met Gade aan ons Gouden Jubileum op 8 juni in Bergen temidden van die andere Oude-Cultureel-Werk-Knarren, zoals daar zijn Rieke en Pierre, Wilna en Jan, Marie-Josée, Ietje en hare John, Cécile, Mariëtte, Willem, Peter en zijn Ineke, Marianne, Hans en Ikzelve.
  Nog 42 nachtjes slapen Edele Jan, en dan lekker een lang weekend doen alsof we bij Doortje in Eindhoven zijn zonder mijnheer Parkinson, net als dat weekend in juni 1968.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.