Boekenbal

Er waren jaren dat ik naar het Boekenbal mocht. Mee mocht met Gade die een paar jaar de baas van de boeken was, zoals ik dat gekscherend noemde. Een mooie functie die haar ook een uitnodiging voor het Boekenbal opleverde. Een uitnodiging met introducé en tot mijn genoegen mocht ik dat zijn. Ik zag daar veel bekende schrijversgezichten, maar ook heel veel bekende gezichten die ik nou niet 1, 2, 3 met schrijven in verband bracht. Kan me ook niet voorstellen dat die er waren als gast van een schrijver. Maar de CPNB, de organisator van het bal, had hen toch op de gastenlijst geplaatst ter meerdere eer en glorie van, ja, van wat eigenlijk.
Toen Gade een andere baan kreeg, hielden de uitnodigingen voor het bal op. Dat hebben we nauwelijks betreurd. Gade omschreef het bal als het meest overschatte personeelsfeestje dat ze kende. En mijn dierbaarste herinnering is het optreden van een toen nog zo goed als onbekende Wende Snijders, maar die heeft ook al geen boek geschreven.
Het Boekenbal verloopt zelden relvrij. Is er geen sprake van een fikse vechtpartij (heeft Beau van Erven Dorens ook al een boek geschreven?), dan is er wel iets aan de hand voor het bal begonnen is. Drie succesvolle schrijvers zijn dit jaar niet welkom op het bal. Dat is, zegt de boekenbalbaas maar de halve waarheid. Ze mogen best met iemand meekomen, hij zal ze niet de paradijslijke poort wijzen, maar een uitnodiging zullen ze niet krijgen. Hun uitgever is geen lid van de juiste club en is juist opgericht uit aversie tegen die club. En zo maakt de boekenbalbaas duidelijk dat het hem niet gaat om de schrijvers die sieraden op zijn feestje zouden zijn, maar om belangen en belangetjes.
Mijn laatste boekenbal in Amsterdam is al weer van jaren geleden. Ik ga overmorgen (als het nog niet is uitverkocht) naar het plaatselijk boekenbal dat geen schrijversbal is, maar zoals het hoort een lezersbal .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *