Geluid

Ik ben groot geworden met de draadomroep. Ik neem aan dat niet iedereen meer wat wat dat is. Het principe kan ik ook niet uitleggen, maar vroeger bij mij thuis hadden wij draadomroep. Die werd verzorgd door de PTT, ook al een inmiddels al lang uitgestorven begrip. In onze keuken-woonkamer hing aan de muur een onooglijk luidsprekerkastje en een keuzeschakelaar met vier standen. Twee waren gereserveerd voor Hilversum 1 en 2. Hilversum 3 bestond nog niet. Stand drie en vier waren voor buitenlandse klassieke muziek zenders, maar ik herinner mij niet dat die ooit gebruikt werden. Voordeel van de draadomroep was dat je met een gewone elektriciteitssnoer  en een extra luidsprekertje ook elders in het huis kon meeluisteren. Op mijn jongensslaapkamer heb ik uren liggen luisteren naar hoorspelen als mijn vader en moeder waren kaarten bij familie in de buurt. Ik was zeer tevreden met de draadomroep en ook nu nog zijn mijn auditieve wensen beperkt.
Het kan zijn omdat Gade in de Philipsstad Eindhoven is geboren, dat zij gans andere eisen aan geluidsdragers stelt dan dat ik ooit heb gedaan of zal doen. Ik verdraag zelfs de ruis bij een slecht afgesteld station op een transistorradiootje. Een gruwel in Gades oren. Herhaaldelijk bracht zij dan ook ter sprake dat een goede muziekinstallatie haar heel wat waard zou zijn. Daarnaast was onze tuner-versterker om een ons verder niet bekende reden opgehouden met programma’s door te geven. Reden dus voor haar om zich te oriënteren op deze markt. De oplossing is fenomenaal en verbijstert zelfs mij, die op dit gebied met zo weinig tevreden is. Voor onze televisie ligt nu een balk waar geluid uitkomt en die je niet hoeft te programmeren met druk- of schuifknoppen, maar waar je tegen kunt praten. Je begint een gesprek met “Hè, Google” en vervolgt dan met bijvoorbeeld “Speel radio 1” of “Speel Charles Aznavour” en prompt klinkt Radio 1 of Aznavour uit de geluidsbalk. En sterker nog in de keuken staat een luidspreker die ook reageert op onze mondelinge verzoeken. Ik begrijp helemaal niet hoe dat allemaal zo werkt. Maar dat wist ik bij de draadomroep ook niet. Gade is in haar nopjes.

2 reacties op Geluid

  1. Kees van Wezel schreef:

    Mensen die in de jaren 50 van de vorige eeuw Draadomroep hadden, waren hun tijd ver voor uit. Altijd wel gedacht dat jij uit een progressief nest komt, Jan.

  2. Jan-Herman Lamers schreef:

    wat een lief stukje weer!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.