Overspel

Uit de Dikke van Dale: “over­spel over·spel (niet: o·verspel)zelfstandig naamwoordhetg.mv.1287, Mid­del­ne­der­lands spe­len be­te­kent ook ‘lijfs­ge­meen­schap hebben’, over be­te­ken­de ook ‘tegen’.
1 ge­slachts­ge­meen­schap van iem. met een vas­te re­la­tie, met een an­der dan de vas­te part­ner•.«Over­spel be­te­kent avon­tuur, moed en bo­ven­al de ech­te, zin­de­ren­de lief­de, niet in­ge­perkt door dy­nas­tie­ke be­kom­mer­nis­sen en ver­plich­te voortplanterij.» Her­man Pleij«Over­spel heeft soms he­le­maal niets om het lijf.» Tes­sa de Loo.”
Tot zover de Dikke van Dale. Weten we gelijk waar we het over hebben. Niks geen verhullend taalgebruik en ook nog eens een kant en klare toelichting van Prof. Pleij. Zijn omschrijving zou zo gebruikt kunnen worden in de tv- en radioreclames van ‘Second Love‘ of soortgelijke dating-sites. Veel explicieter dan dat op een sensueel toontje uitgesproken “Ik ben gelukkig getrouwd. Jij ook?” Reclame-uitingen waar de fractievoorzitter van de SGP Kees van der Staaij nu weer eens tegen te hoop loopt. Hij vindt dat de publiek omroep dat soort spotjes niet meer mag uitzenden omdat het uitnodigt tot amoreel gedrag dat uitloopt op een scheiding en dat gaat weer ten koste van de kinderen en daarom moeten die spotjes weg. Welke een tegenstelling tot Pleijs omschrijving met woorden als avontuur, moed en zinderende liefde.
Nou heb ik ook niets met die spotjes. Ik vind het van grote armoede getuigen als je voor het arrangeren van jouw overspel een datingsite nodig hebt. Goed, voor het vinden van een min of meer vaste partner kan ik er mij nog wat bij voorstellen, maar voor overspel heb je toch geen site nodig. Dat regel je toch zelf. Avontuur, moed en zinderende liefde laat je je toch niet aanpraten. Dan wordt second love al gauw tweedehands liefde. En dat is nou net de meest incorrect mogelijke omschrijving van overspel. Lees Pleij er nog maar eens op na.
Tegelijk met Van der Staaijs oprisping circuleert het gerucht over het vertrek van een Kamerlid vanwege een verbroken overspelige relatie met de fractievoorzitter. Op geruchten gaan we niet in. Maar mogelijk hoeft Van der Staaijs kruistocht zich niet op de publieke omroep en Second Love te richten, maar kan hij een paar Tweede-Kamerbankjes verder al aan de gang met zijn missioneringsarbeid. Maar of zijn boodschap gehoord wordt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *