Prik

Ik kreeg wat dagen geleden het vriendelijke verzoek van mijn huisarts mij vanmiddag tussen 15:30 en 17:30 uur in zijn praktijk te melden voor het ontvangen van de jaarlijkse griepprik. Er is elk jaar, net als over zwarte piet, veel te doen over het al dan niet betwiste nut van de griepprik. Het lijkt of die twee zaken net als Kerstmis of Pasen bij de jaarlijkse rituelen horen. Het zou mij niet verbazen als de discussies over de griepprik en zwarte piet zouden worden voorgedragen voor een plaatsje op de immateriële Nederlandse erfgoedlijst met de mogelijkheid op de UNESCO-lijst te komen. Begrijp me goed, niet piet of de prik zelf, maar de discussie erover. Die discussies zijn onlosmakelijk met onze volksaard verbonden en zouden niet misstaan op een lijstje waarop nu al het Staphorster stipwerk, de Genemuidse bovenstem bij psalmen en de Nijmeegse Vierdaagse genoemd zijn. Om nog maar te zwijgen over de Bescherming van het Heilig Sacrament door de Schuttersbroederschap Sint Sebastianus of zeer recent de Kinderpostzegelactie.
Terug naar de griepprik, waarvoor ik tussen half vier en half zes terecht kon. Maar laat ik nu precies in die tijd al een oude afspraak met mijn mondhygiëniste hebben. Ik bel de dokter en zijn assistente verklapt mij dat ik gerust eerder kan komen. Ze beginnen al met prikken om half twee, maar hebben ten behoeve van de spreiding het patiëntenbestand in tweeën gedeeld. De discussie over nut of onnut van de prik heb ik aan mij voorbij laten gaan. Ik voldoe qua leeftijd en kwalen wel minimaal aan vier doelgroepen voor wie de prik aanbevolen wordt.
In razende vaart wordt er geprikt en vriendelijk verzocht met vrijgemaakte bovenarm de priklocatie te betreden om de snelheid er in te houden. Het is in een vloek en een zucht gebeurd.
Veel langer zit ik in de tandartsenstoel waar mijn gebit vaardig door de hygiëniste van plaque en tandsteen wordt ontdaan. Mijn pockets worden gemeten. Tot mijn en haar tevredenheid constateert ze dat er in vijf jaar het er niet verontrustend slechter is geworden. Mooi zo. Nu hopen dat de griep deze winter uitblijft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *