Proficiat

Wij spreken elkaar twee keer per jaar. Ik bel haar op haar verjaardag, zij belt mij op mijn verjaardag. We kennen elkaar van lang geleden, heel lang geleden. Ik werkte in die tijd bij de Nijmeegse Jeugdraad en zij studeerde. En ik was in die tijd haar scriptie- of stagebegeleider. Daar wil ik af zijn. Maar we werden ook vrienden, heel goede vrienden. Dat is nu meer dan 40 jaar geleden. Ik ging geregeld bij haar op de koffie. Zoete herinnering waarin het altijd zomer is. Zij studeerde af en vertrok uit de stad. En in de afgelopen 40 jaar zagen we elkaar maar twee, misschien drie keer. Een keer bij mij thuis en ik bezocht haar in haar nieuwe woonplaats, Amsterdam. We verloren elkaar uit het oog, zo gaat dat. Maar wat bleef waren de telefonische felicitaties.
Gisteren was zij jarig. Als ik haar probeer te bellen krijg ik te horen dat het nummer dat ik bel niet meer in gebruik is. Dat was het jaar daarvoor ook al zo. Ik kon haar niet meer bereiken. Maar ook op mijn verjaardag was er de afgelopen keer geen telefoontje van haar.
Ik kijk in haar Facebook-account. Geen aanknopingspunt. In haarvriendenlijst zie ik de een naam die bij bekend voorkomt. Dat kon wel eens haar dochter zijn. Die woont in Barcelona. Ik stuur haar een chatberichtje met de vraag of zij de dochter is en ik op zoek ben naar het nummer van haar moeder. Ik krijg antwoord met het nummer waar ik haar moeder kan bereiken.
Als ik dat nummer bel hoor ik haar stem die zegt dat zij wist dat ik haar zou bellen. Haar dochter had haar intussen al gevraagd of dat chatberichtje dat zij van mij,  een haar onbekende meneer, had gekregen wel te vertrouwen was. Haar moeder had haar gerust gesteld en gezegd dat zij mij haar nummer mocht geven.
Ik feliciteer haar met haar verjaardag en ze vertelt dat ze geprobeerd heeft mij destijds op mijn verjaardag te bellen, maar dat ik niet opgenomen had. Het blijkt dat zij mij belde op een nummer dat ik niet meer gebruikte en zij was een paar jaar geleden verhuisd naar buiten de grote stad.
We praten bij en weten dat we vanaf nu elkaar op onze verjaardagen weer zullen feliciteren per telefoon.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.