Smoothies

Al weer zo’n woord dat mij alleen al om zijn klank het water in de mond doet lopen. Ik ben helemaal geen smoothie-consument. Smoothies stroken niet met een voor mij gezond voedingspatroon. Zij beïnvloeden op te negatieve wijze de verschillende waarden die aangeven hoe het met mij is gesteld. Dat is wel jammer, want smoothies zien er vaak verleidelijk lekker uit. Maar ja, soms moet je bepaalde dingen inleveren. Ik beschouw dat dan maar als een vorm van ascese die wel weer ergens anders goed voor zal zijn. Ik troost mij dan maar dat het mijn lot is en dat dit verwoord werd door een mij behandelende specialist die mij als voedingsadvies meegaf dat alles wat lekker was voor mij eigenlijk verboden was. En daar doe je het dan maar mee. Al klinkt het veel erger dan dat het in feite is, want de praktijk is minder weerbarstig dan de theorie. En het is zeker niet zo dat het niet nuttigen van smoothies mijn levensvreugde al te zeer negatief beïnvloedt.
Van waar nu al die zinnen over smoothies? In een van Gades kookboeken, veel minder een receptenverzameling dan een Bijbel voor gezond eten, staat een recept voor een verantwoorde smoothie. Het is ook nog een smoothie die een goede invloed lijkt te hebben op je bloedsuikerspiegel.Bingo, denk ik, maar helaas krijg ik ook te horen dat er voor mij te veel kalium in zit en blijft het bij een lepeltje proeven, meer niet. Ik ben wel druk bezig met het aan de hand van Gades aanwijzingen assisteren bij het bereiden van de verboden lekkernij. Mijn blender, die meestal een verborgen leven leidt in een ver keukenkastje, is van stal gehaald. Alle ingrediënten, van net licht gekookte paksoi tot kokossnippers, kiwi’s, avocado’s en nog veel meer worden door elkaar gehusseld tot een op het oog al  smakelijk geheel. Het proeven bevestigt het beeld.
Ik zelf snipper een appel, wat vla en melk en een handvol blauwe bessen in de blender en bereid mijn eigen, mogelijk wat minder verantwoorde smoothie.
De blender zal voorlopig niet meer in een ver keukenkastje verdwijnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *