VS

Het is nu net na vieren op 4 november 2020. En de tussenstand is 238 kiesmannen voor Biden en 213 voor Trump, die deze stand voldoende vindt om zichzelf als winnaar uit te roepen . Het wachten is nu nog op de uitslagen van Nevada, Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, North Carolina, Georgia en Alaska. Zeven staten die samen goed zijn voor 87 kiesmannen. Je hebt er 270 nodig om president van de Verenigde Staten van Amerika te worden. Beide kandidaten maken nog kans. De komende uren, dagen, maanden, weken zullen we dat weten. Beide kampen hebben al een legertje advocaten ingehuurd om uitslagen aan te vechten. Het kan dus nog wel even duren voordat de definitieve uitslag bekend is. In dat vreemde Amerikaanse systeem is het ook nog zeer wel mogelijk is dat niet de kandidaat met de meeste stemmen wint, maar dat degene die de meeste kiesmannen binnenhaalt de gelukkige (?) is en in januari 2021 be√ędigd wordt.
Maar wie dat dan ook zal zijn, hij wordt de president van een tot op het bod verdeeld land. Zelden waren Verenigde Staten minder verenigd dan nu, al hebben ze natuurlijk ook een bloedige geschiedenis van een burgeroorlog achter zich tussen Noord en Zuid anderhalve eeuw geleden. Staan we weer op de drempel van zo’n conflict? We zijn vergeven van de Amerika-kenners, net zoals we ons bijna allemaal viroloog of coach van het Nederlands elftal wanen en op grond van die deskundigheid gooi ik er ook maar eens een meninkje tegen aan. Het zou mij niet verbazen als Margaret Atwoods¬† dystopische roman The Handmaids Tale profetische waarde zou blijken te hebben en het voor veel Amerikanen een zegen is dat Canada een gastvrij buurland is.
De Verenigde Staten zijn veel meer de Verdeelde Staten aan het worden. Misschien moeten we de USA gewoon maar opheffen en de vijftig staten volledige autonomie geven. Texas voor de Texanen en dat zo voor alle negenenveertig andere staten. Ieder met zijn eigen legertje, eigen president of dictator en weg met de dollar maar een eigen munt en elke staat zijn eigen forum voor wat dan ook. Niet dat iets zou oplossen, maar het zou wel een verrassend nieuw wereldbeeld opleveren.
Voorlopig wacht ik de uitslag af.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.