Kerstmis in Drenthe-4 of Toertocht

Opeens blijken we aan een circuit te wonen. Normaal is er hier weinig verkeer en zelfs in het hoogseizoen zijn het vooral grijsgekuifde wielrijders die de asfaltwegen, maar meer nog de smalle fietspaden over de heide bevolken en die hier bij ons tijdelijke huisje afslaan naar de het pannenkoekenrestaurant voor een versnapering. Maar hoe anders is dat vandaag, drie dagen na de Kerst. Officieel is het zandweggetje naast ons huis een eenrichtingsstraat, maar het bord dat dat aangeeft gaat schuil in de struiken. Maar zelfs als het zichtbaar zou zijn geloof ik niet dat iemand zich aan die verplichte rijrichting zou houden. En vandaag zijn het hele volksstammen die zich iets gelegen laten liggen aan welk verkeersbord dan ook.
Het was me al opgevallen dat tal van bomen in de omgeving de afgelopen dagen met een rood lintje getooid waren en op sommige kruispunten er een routepijl was neer gezet. Dat rode lintje zou met een beetje goede wil nog uitgelegd kunnen worden als een wat armetierige kerstversiering, een goed bedoelde, maar tot mislukken gedoemde poging van de VVV of de winkeliersvereniging de omgeving wat op te vrolijken. Maar vandaag werd het duidelijk, het was de routeaanduiding voor een toertocht voor crossfietsen, of hoe die breedgebande tweewielers ook mogen heten. Men werd geacht van lintje naar lintje te fietsen en op wegkruisingen de goede richting te volgen. En dat werd massaal gedaan. Ik weet niet hoeveel fietsers ik wel niet voorbij zag suizen. Fiets en berijder fors onder de modder. Misschien was het wel daarom dat de meesten zich in het zwart hadden gehuld. De enkeling gestart in fleurig geel of rood zag er nu bemodderd en heel smerig uit.
Het was duidelijk dat het een toertocht was. Geen wedstrijd, wie de snelste was, maar een strijd met de elementen, wind en regen, en tegen de eigen beperkingen.
En ik, ik hoefde niet eens de aanvechting te onderdrukken om ook mee te willen doen. Met een warme kop koffie in mijn hand zag ik ze vanachter het keukenraam passeren. Dat was mij toertocht genoeg.