Aanpassing

Op het allerlaatste moment moest het programma aangepast worden. Wie ooit gezegd had dat de afscheidsreceptie van huisartsen in een Nijmeegse volkswijk er anders zou gaan uitzien door een aanslag op een satirisch weekblad in Parijs zou vreemd worden aangekeken. En toch gebeurde dat gistermiddag. Op het laatste moment vlogen de e-mails en telefoontjes over en weer en moesten de gasten op de hoogte worden gesteld van het feit dat de burgemeester niet om 18.00 uur aanwezig zou zijn, maar dat het officiƫle gedeelte al om 17.15 uur zou plaatsvinden. En officieel was het. De aanwezigheid van de burgemeester was immers onontbeerlijk. Die middag zou hij twee maal dat bijna bezwerende zinnetje uit spreken dat het Zijne Majesteit heeft behaagd en daarmee de scheidende artsen benoemen tot ridder in de orde van Oranje-Nassau. Oorspronkelijk zou dat allemaal om 18.00 uur plaatsvinden, maar nu moest de burgemeester op dat tijdstip aanwezig zijn bij de demonstratieve bijeenkomst die bijna spontaan was georganiseerd om de slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo te gedenken. En een burgemeester, zelfs van CDA-huize, is het niet gegeven om op twee plaatsen gelijktijdig aanwezig te zijn. Vandaar die late programmawijziging.
Deed dat aan de feestvreugde iets af? Ja en nee. De beide laureaten waren oprecht verheugd en verrast over de eer die hen te beurt was gevallen. Nee, ze wisten van niks. Wij wel. In een van de gevallen was mij gevraagd een adhesieverklaring te schrijven. Dat had ik van harte een halfjaar geleden gedaan en inderdaad heeft het Zijne Majesteit behaagd. Meer dan twintig jaar geleden had ik met de inmiddels bevriende laureaat gewerkt aan een brochure over de gevolgen van een atoombom op het Keizer Karelplein. Ik als gemeentevoorlichter, hij als vooraanstaand lid van de Nijmeegse afdeling van de Nederlandse Vereniging van Medische Polemologie. Een te mooie naam om hier niet nog een keer in extenso te worden genoemd. De folder kwam in alle Nijmeegse huisartsenpraktijken te liggen. De koude oorlog woedde nog volop.
Nu lijkt een nieuwe folder op zijn plaats. Wat te doen als de terroristen komen. Weinig , naar mij lijkt. Nu waren wij op de receptie allemaal om 18.00 uur een minuut stil. Een machteloze daad van, ja, van wat eigenlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *