Actieradius

Waardoor wordt je actieradius bepaald? Is dat de mate waarin je je zelfstandig kunt verplaatsen zonder hulpmiddelen? Tot voor kort was mijn reikwijdte zeer beperkt. Natuurlijk, ik vierde vakantie hier meer dan 200 kilometer vandaan, maar ik kwam daar met behulp van rolstoel en auto. Op eigen kracht zou ik hooguit een paar meter gevorderd zijn. En vakantie in mijn eigen voortuin is nu niet mijn optimale interpretatie van even lekker weg.
Je actieradius hangt dus sterk af van de hulpmiddelen die je ten dienste staan. Normaal realiseer je je dat niet zo, maar als je eigen mobiliteit ernstig beperkt is en een wisseling van vervoermiddel een sterk doordachte daad wordt en niet zo iets van hup even opstaan, een paar passen doen en weer gaan zitten, maar een weloverwogen proces van keuzes wordt, dan weet je opeens hoe afhankelijk bent van jeĀ  een eigen mogelijkheden. En als die beperkt zijn wordt elke verplaatsing bepaald door die eigen beperking. En zonder hulp van anderen kom je letterlijk nergens.
Er is de afgelopen dagen wat met me gezeuld. Voorzichtig schuifelend met mijn vierpoot naar de auto, waar de rolstoel al ingeladen was. Dan naar de een of andere gelegenheid of Fries dorpje. Rolstoel uitgeladen, mij daarin gehesen. Retour idem dito in omgekeerde volgorde. Hele expedities.
Nu, weer thuis, begin ik steeds beter te lopen. Kon gisteren zo goed als op eigen kracht de rolstoel bereiken die bij de voordeur stond te wachten. Samen met de overbuurvrouwen naar het koffiecafeetje verderop. Om beurten duwden ze mij. Zo ver was ik alleen met de rolstoel nog niet geweest. Langzaamaan wordt mijn wereldje weer wat groter. Natuurlijk was het met de auto al bijna onbeperkt, maar nu is de rolstoel ook al een redelijk alternatief voor in de buurt zijnde bestemmingen. En lopend met mijn rekje beweeg ik mij tamelijk snel door het huis. Het is vreemd, maar de vooruitgang wordt vooral bepaald door de toename van de kleinste actieradius, namelijk die van mijn eigen loopvermogen. En dat neemt allengs toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *