Antibiotica

Ik rijd graag een stukje om voor een goed stuk vlees. Wekelijks en soms zelfs twee keer per week gaat Gade of ik naar de biologische slager. Niet naast de deur, maar ook weer niet aan het andere eind van de stad. De moeite van de extra kilometers waard en vaak kom ik er langs op weg van mijn wekelijks uurtje cardiofitness naar huis. Even vaak pak ik de fiets voor een kort ritje om onze vleesvoorraad aan te vullen. Iets duurder, stuk lekkerder.
Gistermiddag ging ik er weer voor ons wekelijkse voorraadje heen. Biefreepjes, kipreepjes, stukje kalkoenfilet, twee steaks bavette en een stukje Nimweegse leverworst. En dit keer ook vier tartaartjes uit de reclame (vier halen, drie betalen).
Een klant voor mij was druk in gesprek met de slager. In de NRC had hij gelezen dat ook het biologische vlees stijf stond van de antibiotica met als gevolg dat de mens geen baat meer zou hebben bij een hoognodige antibioticakuur, omdat hij er immuun voor geworden zou zijn door de hoeveelheden die hij via de geregelde vleesconsumptie binnenkreeg. De slager legde uit dat dat bij zijn biologische vlees niet het geval was. Als een beest ziek was kreeg het antibiotica. Alleen dan en dat betekende ook dat er weer geruime tijd moest zitten tussen het einde van die kuur en de slacht. Biologische runderen en varkens krijgen niet preventief antibiotica toegediend, zoals in de geregelde varkens- en veeteelt, verduidelijkt de slager. Ik ben bereid hem op zijn woord en vakkennis te geloven. Ik onderschrijf zijn opvatting dat dit soort nieuws vaak maar gebrekkig in de krant komt en dat alle vlees over een (paarden?)kam geschoren wordt.
Natuurlijk moet je met eten oppassen. Maar te veel pindakaas was jaren geleden ook niet goed en in het ene product zit weer te veel van dit, in het andere te veel van dat.
Toegegeven dit lijkt een zorgeloos stukje, zo van maak je toch niet druk. Misschien wel een beetje zorgeloos, niet onverschillig. Want mijn en ons aller gezondheid gaat mij ter harte. Maar ook al lijken we het eeuwigheidsgen bijna ontdekt te hebben, dood gaan we toch. En als we niet eten nog eerder.

Eén reactie op Antibiotica

  1. Renee Schoffelen schreef:

    Hahaha Jan, die is leuk, als we niet eten nog eerder, hahaha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *