Artis

Kort geleden kreeg ik van de NS weer bericht dat het abonnement op mijn voordeelurenkaart was verlengd. Dat gaat automatisch. In dit geval betekent dat dat ik er niets aan hoef te doen. Bij de NS zal er vast iemand zijn die op een knopje drukt en de standaardbrief wordt uitgedraaid en opgestuurd. Naast die voordeelurenkaart bestel ik ook altijd een setje vrij-reizendagen. Voor een paar tientjes mag ik 7 dagen per jaar onbeperkt reizen. Ik gebruik die dagen altijd voor een museumbezoek elders, vaak gekoppeld aan het opzoeken van vriendinnen van vroeger. Het setje keuzedagen was bijna geheel gebruikt. Ik had nog een kaart over die afliep op 27 mei l.l. Gisteren dus. Eerste Pinksterdag. Het zou toch doodzonde zijn die dag te laten verlopen, dus stelde ik Gade voor, nee liever suggereerde ik dat het misschien wel leuk zou zijn een dagje Artis te doen. Met zijn tweeën. Ik weet dat zij niet afkerig is van dierentuinen. Met enthousiasme kan ze nog steeds vertellen over de zachte bovenlippen van giraffes in de Emmense dierentuin en herinneren wij ons een plezierig bezoek aan Burgers Zoo op Tweede Kerstdag een paar jaar geleden. Mijn suggestie werd van harte overgenomen en zo trokken wij als een keurig echtpaar op leeftijd Amsterdamwaarts. De trein raakte overvol, zo vol zelfs dat onze 1e klas coupé in bezit wordt genomen met reizigers met 2e klas kaartjes. De NS laat zich van zijn klantvriendelijkste kant zien. Iedereen mag blijven zitten. Het lijkt of iedereen naar het Spoorwegmuseum gaat. In Utrecht stroomt de trein leeg. Wij doen Artis. Met lijn 9. Ik hou van trams en treinen. Geniet van het railvervoer. Maakt het kind in me wakker, dat slaapt toch al licht.
Artis is zoals we het ons herinneren. Het slangenhuis, waar Gade weer naar behoren huivert, de luie leeuwen, de pinguïns en lepelaars, de apenrots en moeie benen van het slenteren.
Op de terugweg worden we vlak voor Nijmegen wakker gemaakt door de conducteur. “Vervoersbewijzen s.v.p en excuses dat ik u gewekt heb, maar we zijn er toch al bijna.” Ouder echtpaar bezocht Artis. Dat nodigt uit tot een dutje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *