ASD

De afgelopen veertien dagen waren wij in Frankrijk. Veertien prachtige dagen. Een nacht een beetje regen, twee dagen wat bewolkt, maar voor de rest stralend blauw en een aangename temperatuur. Warm, lekker warm en niet te heet. Niet zo’n temperatuur die alleen maar puffen mogelijk maakt, maar een weertje dat tot heerlijk niets doen noodt. Dolce far niente, maar dat is Italiaans en wij waren in de Charente. Toch zou ik onze dagen daar met overtuiging DFN-dagen kunnen noemen. Dolce-far-niente-dagen. Dagen die betekenen dat je een fantastische zomer beleeft, een zomer uit het boekje. Op de schaal van 1 tot 10 zaten wij in Frankrijk op een 9+.
Hoe anders was dat in Nederland. Uit de geregelde  contacten vernamen wij dat het hier naatje nep was. Dagtemperaturen van 15 graden, regenbuien en in Almelo zelfs vorst aan de grond. Ja, daar is altijd wat te doen. Ik hoorde die berichten met enig leedvermaak aan. Je gaat tenslotte naar Zuid-Frankrijk voor het mooie weer en dat wordt alleen maar mooier als het thuis een verprutste zomer is. Niets teleurstellender dan denken het mooie weer op te zoeken, honderden kilometers te rijden en dan blijkt het mooiste weer te zitten in dat wat je achterliet. Dat overkwam ons dit jaar dus in het geheel niet, in tegendeel.
Dat het jaar 2016 een rotzomer heeft opgeleverd werd gisteren in het journaal door de weerman van dienst bevestigd. Het aantal ASD-dagen dat normaal in een zomer 20 hoort te zijn, was op 7 blijven steken. Een dag wordt een ASD-dag als op die dag de temperaturen boven normaal zijn (abnormal), het zonnig is (sunny) en er geen neerslag valt (dry). Dat is allemaal door het KNMI verzonnen, dus wetenschappelijk verantwoord. Maar ik heb er wel een vraagje bij. Kennen de ander seizoenen ook ASD-dagen? Want ook dan kan het warmer, of in ieder geval minder koud dan normaal zijn en zonnig en droog. Of wordt er alleen over ASD-dagen bericht in dat vijfde seizoen, de komkommertijd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *