Baas

Soms vraag ik mij wel eens af wie de baas is. Toen ik nog heel klein was dacht ik dat de koningin wel de baas van alles zou zijn. Als jouw portret op alle muntstukken staat, dan moet je toch heel wat in de melk te brokkelen hebben. Ik heb ook ooit gedacht dat de regering de baas was of beter nog het parlement, maar sinds dat gekwalificeerd wordt als een nepparlement en zich tegen die aanduiding nauwelijks verzet, heeft dat veel van zijn geloofwaardigheid ingeboet. Toen ik nog geloofde in de macht van de koningin was de politie een goede tweede. Want van de politie mocht je niet voetballen in het kleine parkje en al helemaal niet op straat. Als je zoiets kon verbieden dan was je toch wel degelijk de baas.
Maar sinds een paar dagen weet ik wie eigenlijk de baas is. Vandaag, Eerste Kerstdag had het zwembad in Ede verzonnen dat het aardig zou zijn een aantal vluchtelingen een paar uur gratis zwemmen aan te bieden. Vervoer was geregeld, zwemkleding ter beschikking gesteld en het personeel zou gratis en voor niks toezicht houden. Klein gebaar van medemenselijkheid. Maar dan verschijnt er een ingezonden brief in een krant waarin iemand zich opwindt over zoveel genegenheid naar de vluchteling. Hij of zij gunt hen dat gratis zwemuurtje niet. De briefschrijver zegt zich blauw te moeten betalen aan dure zwemlessen voor de kinderen en dreigt de burgemeester dat als deze vriendelijke geste op Eerste Kerstdag echt door gaat het wel eens tot grote ongeregeldheden zou kunnen komen. Het zwemfestijn wordt afgeblazen. En nu weet ik wie er echt de baas is geworden. Niet de Koning en zelfs niet de Paus. Echt de baas is de angst. De angst voor je weet maar nooit wat er zou kunnen gebeuren, angst voor te veel medemenselijkheid, angst voor de dreigers die denken het gelijk aan hun kant te kunnen schreeuwen.
Eerste Kerstdag. Ooit dacht ik te kunnen geloven dat toen de zoon van de hoogste baas werd geboren tot redding van de mensheid. Het verhaal wil dat hij de dood overwon. Zou mooi zijn  als wij dat met de angst zouden kunnen. Zalig Kerstfeest.

2 reacties op Baas

  1. Paul schreef:

    Goeie Jan! En ook goede dagen gewenst!
    Paul

  2. Suzanne schreef:

    Goed blog! Heel mooi, en helemaal waar. Iets om over na te denken. Nog een fijne tweede kerstdag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *