Bedevaart

Vandaag gaan wij ter bedevaart. Een hele week lang. Het is geen echte bedevaart. Eigenlijk is het gewoon een weekje vakantie, maar het voelt toch als een bedevaart, maar dan zonder heilig of geheiligd doel. Voor ons geen Santiago de Compostella, geen Lourdes, zelfs geen Banneux of Kevelaar. Maar het is wel de afsluiting van iets groots. De afgelopen winter bekeken Gade en ik meer dan 60 uur film. De complete serie “Heimat”van Edgar Reitz. In die 60 uur verhaalt hij de Duitse geschiedenis van 1914 tot begin 2000. Hij doet dat aan de hand van een familiegeschiedenis. Een familie die geworteld is op de Hunsrück. Voor een deel uitzwermt naar München, -daar waren Gade en ik al-, en tenslotte weer terugkeert naar de Heimat. Het waren wondermooie uren die wij aan de hand van Reitz door de Duitse geschiedenis wandelen. En de Hunsrück, daar gaan we nu naar toe. Op zoek naar de plaatsen die als locatie voor de film dienden. Schabbach, het plaatsje waar de familie woonde, zullen we niet vinden. Het bestaat niet, maar is samengesteld uit een aantal dorpjes op de Hunsrück. Wij zullen verblijven in een vakantiehuisje, van alle gemakken voorzien. Zeer onduits heet het Blue Cottage. Het zal onze uitvalsbasis worden, onze schuilplaats. En die zullen we nodig hebben. Reitz liet het is zijn serie veel regenen, heel veel regenen. En dat zijn ook de voorspellingen voor de komende dagen. Er wordt zelfs even sneeuw verwacht. Heb ik net vorige week mijn winterbanden laten vervangen.
Dinsdag kijken we natuurlijk ook even naar de troonswisseling. Op de Duitse tv heet die gebeurtenis “Een prins wordt koning”. Een programma dat de hele dag duurt.
Naast het bedevaartkarakter zal er ook veel gelezen worden, zal de Kaffee mit Kuchen niet onaangeroerd blijven en zal er van tijd tot tijd een blog geschreven worden. Misschien moeten we het dagelijkse karakter wel even vergeten. Het huisje heeft wel een open haard, maar geen Internetverbinding. Past goed bij de Heimatserie die mooi poëtisch gefilmd is en waar wij ons even in zullen bewegen.

3 reacties op Bedevaart

 1. Jac Trum schreef:

  Ik wens jullie heerlijke dagen daar Jan en Conny!

 2. john ponsioen schreef:

  beste jan en lieve conny,rij nu maar heel voorzichtig met de zomerbandjes,en geniet met volle teugen.

 3. Joost schreef:

  Vergeten jullie niet die Zwielingbaumen te bezoeken ter nagedachtenis van de cafébaas en zijn vrouw. Hermanchen ging daar een dutje doen aan het eind van de eerste serie voordat hij naar de begrafenis van zijn moeder ging.
  Heel veel plezier. Hebben jullie er aan gedacht om het fotomodel mee te nemen?

  Mede namens Maria ook. Joost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *