Bedrijfskleding

Heel mijn werkzame leven heb ik nooit bedrijfskleding gedragen. Dat is op zich geen verdienste, maar in mijn reguliere functie hoefde ik geen uniform aan. Het is duidelijk dat ik mijn militaire diensttijd niet als werk beschouw, want in de 16 maanden droeg ik niet anders dan van Rijkswege  verstrekte bedrijfskleding, tot het ondergoed toe.
Ik heb wel jaren lang op mijn werk een stropdas gedragen, zoals veel van mijn collega’s. Dat was weliswaar geen bedrijfskleding, maar op de een of andere manier hoorde zo’n stropdas wel bij je werkkleding. Wat dat betreft zijn de tijden veranderd, met dank aan wijlen prins Claus die tijdens een door hem uitgesproken rede ostentatief zijn stropdas als knellend kledingstuk wegsmeet en daarmee die halsversiering minder status gaf.
Mijn stropdas was maar een vage afspiegeling van wat bedrijfskleding zou kunnen zijn. En nu schiet mij ook te binnen dat ik wel degelijk ook bedrijfskleding heb gedragen als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Dat was zelfs bedrijfskleding optima forma, een heuse toga met daarop in goudbrokaat het wapen van de stad geborduurd.
Veel van mijn collega-ambtenaren droegen uit hoofde van hun functie wel bedrijfskleding met het logo van de stad daarop en daardoor herkenbaar als medewerker van de gemeente. Dat is te vergelijken met de blauwe hesjes die supermarktpersoneel draagt. Dan weet je wie je moet aanspreken als je niet weet waar de mayonaise of drinkyoghurt staat. Dat is dan duidelijk en heeft de bedrijfskleding een functie, zoals de medewerkers van hoog tot laag in mijn favoriete boekhandel herkenbaar zijn aan een rood sleutelkoord rond de hals, waarmee via een slinkse omweg de stropdas weer terug lijkt te komen.
Ik bezoek van tijd tot tijd, zo ook vanmiddag, een lunchcafeetje waar naast de eigenaresse nog iemand in de bediening aanwezig is. Maar dat is er meestal maar eentje, maar zij heeft wel een uit de tijd gevallen bloemetjesbloesje aan dat als bedrijfskleding aangemerkt zou kunnen worden omdat het van hogerhand wordt verstrekt. Het is een functieloos kledingstuk, want is er sprake van een uniform als er maar een iemand is die het draagt? Overigens staat het bloesje haar niet slecht, maar dat ligt meer aan de draagster dan aan het bloesje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *