Bekend

Met enige regelmaat word ik door mij verder volstrekt onbekende mensen toegeknikt. Vaak zijn dat mensen die ik ooi, soms wel meer dan 20 jaar gelden inĀ  de echt heb verbonden. Zij lijken bijna verbaasd dat ik hen niet onmiddellijk herken. Logisch,want ze zien er vaak heel anders uit dan op hun trouwdag. Zeker de dames hebben voor die heuglijke dag zo’n metamorfose ondergaan dat zij in niets meer lijken op die liefhebbende echtgenote die ze inmiddels (althans op het eerste gezicht) zijn geworden.
Van tijd tot tijd word ik ook staande gehouden die mij vertellen dat ze ooit zo genoten hebben van het Nimweegs Dictee, dat ik jarenlang mee mocht verzorgen. Maar de laatste tijd word ik niet alleen aangesproken als voormalig trouwambtenaar, maar gebeurt het steeds vaker dat mensen vragen of ik die man met die driewieler ben. Het lijkt of ze verwacht hadden dat ik allang dood zou zijn. Er zit soms wat storing op de Nijmeegse tam-tam en komen verhalen maar gedeeltelijk of sterk gedramatiseerd door. En natuurlijk zal ik steeds minder herkend worden.Is ook nergens voor nodig. Als mijn vrienden mij nog maar weten te vinden en ik hen. Bovendien kun je bekendheid ook grof overschatten. Wereldberoemd in Nijmegen is mij meer dan genoeg. Maakt niet uit of dat of mijn trouwerijen, dictees of driewielfiets is.
Ik kom op deze kleine overdenking over bekendheid omdat ik een affiche zag voor een tentoonstelling ‘Gelderland Grensland’ over vier eeuwen schilderkunst in Gelderland. Op het affiche lees ik van wanneer tot wanneer de expositie is en dat het in CODA is. Maar informatie waar dat CODA staat ontbreekt. Ik vermoed dat het een Gelders Museum is, maar waar? Ik ken de musea in Nijmegen en Arnhem, die steden vallen af. Maar Gelderland kent meer steden met musea. Ik weet niet wat de affiche-ontwerper heeft bezield om niet te vermelden waar dat museum staat. Winterswijk? Ede? Wageningen? Doetinchem? Zutphen? Harderwijk? Het blijkt Apeldoorn te zijn. CODA lijkt zijn bekendheid te overschatten maar is wereldberoemd in Apeldoorn. Het is maar dat u het weet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *