Bergen

Als ik in Bergen (NH) ben heb ik toch altijd weer het idee dat ik in een decor loop. In de set van een film, een feel-goodmovie waar het iedereenĀ  voor de wind gaat en waar iedere passant figurant is. De meesten hebben hun filmkleding nog aan en een groot aantal heeft aan de visagiste gevraagd of ze ook buiten de opnames de schmink nog mogen ophouden. Bij het ontwerpen van het decor is er iets misgegaan. Of de auto’s zijn te groot, of de straatjes zijn te smal, maar duidelijk is dat ze niet bij elkaar passen, maar door de scenarioschrijver zijn ze zo bedoeld en het is goed voor de special effects, die strijd om een plaatsje. De figuranten zijn een meester in het zo onnatuurlijk mogelijk natuurlijk te doen. Dat ondanks hun vaak mallotige uitdossing van te korte broekspijpen en verzameling niet bij elkaar passende shawls en hesjes.
Afgelopen weekend leek het of ik een gastrol in die film vervulde. Een miniem figurantenrolletje met een minimum aan tekst. Ik was in Bergen, samen met Gade en de overbuurvrouwen, een weekendje weg. Het was niet zo maar een weekendje Bergen, het bleek ook nog het sluitingsweekend te zijn van de Bergense Kunst-10daagse. Wij verbleven in Huize Glory, een majestueus landhuis midden in de duinen, dat ooit nog had gediend als BIO-vakantieoord. Zelfs de jaren als kinderkolonie had het goed doorstaan, de ingehouden voornaamheid van het Amsterdamse School-pand was nog onaangetast. Deze tiendaagse leende het Huis zich ook als expositieruimte voor een aantal voornamelijk Bergense kunstenaars van zeer diverseĀ  pluimage. Duidelijk werd dat het deel uitmaken van de Bergense kunstenaarsgemeenschap nog geen kwaliteitsgarantie was. De hotelfunctie leek zich niet altijd te verdragen met die van expositieruimte. Niet iedere bezoeker had in de gaten dat een hotelkamer geen deel uitmaakte van het kunstgebeuren.
Bergen. Natuurlijk bezochten wij het Huis met de Pilaren, aten in een strandtent, namen tijd voor het ontbijt en zagen veel bloot in Museum Kranenburg. Het was goed toeven in dat wat opgedirkte decor, waar dagjesmensen zich wonderlijk snel aanpassen en luchtig meedoen in Bergen, the movie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *