Bijbaan

Ik heb jarenlang een bijbaan gehad. Ik ben die nu langzaam aan het afbouwen. Naast mijn ‘gewone’ werk was ik ook trouwambtenaar en sloot de afgelopen 23 jaar honderden huwelijken. Ook na mijn pensioennering bleef ik dat doen.Gewoon omdat ik dat leuk vond.Voor het geld hoef je het niet te doen. Als het daarom gaat kun je beter een poetshuis nemen, dat betaalt beter.
Vanochtend hoor ik dat onze Koning ook een bijbaan heeft, piloot. Hij moet om zijn vliegbrevet te houden jaarlijks minimaal 150 vlieguren maken. Dat zijn omgerekend naar werkdagen van 8 uur bijna 19 dagen. Dat de goede man daar naast zijn drukke agenda als staatshoofd nog tijd voor heeft. Mogelijk kan hij een aantal zaken combineren. Als hij samen met zijn vrouw weer ergens op staatsiebezoek moet, kan hij natuurlijk zelf vliegen. Maakt hij zijn reistijd als koning nog eens effectief als piloot.
Toen ik het bericht las, vroeg ik mij af of hij ook op de loonlijst van de KLM staat en of zijn belastingvrijdom ook voor de loon- en inkomstenbelasting geldt voor zijn honorarium bij de KLM of zouden die vergoedingen direct in de staatskas terugvloeien? Ik kan me niet voorstellen dat er geen Tweede Kamerlid is dat daar niet een paar pittige vragen over gaat stellen.
De Koning heeft zijn bijbaantje in de anonimiteit kunnen doen. Passagiers wisten niet dat zij een koninklijke gezagvoerder hadden. Wat mij betreft had hij op zo’n vlucht rustig  zijn passagiers via de boordradio kunnen begroeten met de woorden: “Ik ben De Koning, uw gezagvoerder  en heet u namens de KLM welkom op deze vlucht naar Madrid. Vermoedelijke tijd van aankomst is…” Ik durf er gif op in te nemen dat niemand dan in de gaten gehad zou hebben dat de Majesteit zelf  achter de stuurknuppel zat en niet ene meneer De Koning uit Wassenaar.
Ik ben mijn bijbaantje aan het afbouwen. De Koning niet, integendeel, laat zich bijscholen tot piloot op een groter vliegtuig. Mag hij ook intercontinentaal vliegen. Is hij nog langer van huis. Als dat maar niet ten koste gaat van zijn werk of is staatshoofd zijn geen fulltime baan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *