Bijna Oudjaar

Er hoeven geen stoelen te worden geschoven in een gezellige kring dicht bij elkaar. Er is geen extra drank ingekocht. De kamer zal er het zelfde uitzien als alle andere dagen van het jaar. Daar zal morgen niet aan te zien zijn dat het de laatste dag van het oude jaar is. Exit 2020. 2020 dat lijkt heel veel op zozo. Misschien is dat ook wel de meest juiste omschrijving van het aflopende jaar. Een jaar dat maar zozo was. Niet een jaar om in een gouden lijstje te bewaren. Voor mij mag het opgefrommeld de prullenbak in.
Wat zijn de heineringen aan dit jaar? Het was vooral het jaar van de dingen die niet doorgingen. Geen Vierdaagse, geen korte filmfestival , twee zaken die vaak ook wat extra gasten bij ons brachten, nu bleven de logeerkamers leeg. En mijn zaterdagse koffieclub leidde een zwervend bestaan. Het leescafé in de plaatselijke boekhandel, ons pied à terre, moest zijn deuren sluiten, wekenlang ging zelfs de hele winkel op slot. We zoomden, povere vervanging, met elkaar en bekeken elkaar via een camera. Helder beeld, dat wel, maar zonder de warmte van een terloopse aanraking, een aai, een omarming. Gelukkig was er dan wel dan het korte moment dat de horeca weer even gastheer mocht zijn en het goed toeven was op het met platanen omzoomde terras in de stad waar het even leek of je op vakantie was en de pandemie alleen maar een weerkerend bericht op tv en in de krant leek te zijn.
Het was ook het jaar waarin we leerden elkaar te begroeten met een stijf buiginkje en ons voorgehouden werd dat dat het nieuwe normaal was.
Maar het was vooral het jaar van afstand houden en anderhalve meter veel verder weg was dan 150 centimeter. Ik voelde me van tijd tot tijd als  Robinson Crusoe, alleen op een eiland en Vrijdag was nog in geen velden of wegen  te bekennen.
Morgen is het oudjaarsdag. Ja, Gade heeft wat oliebollen ingeslagen. Het zal 01 januari 2001 00:00 worden. Elkaar samen het beste wensen. Zalig Nieuwjaar zal ik zeggen, een wens doordrenkt met hoop. Zalig Nieuwjaar, hoop tegen beter weten in. Maar daarin geloven, geloven in elkaar, zelfs op 1½ meter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.