Boekenkast

Ik kan mij niet herinneren wanneer ik lang voor de boekenkast in mijn werkkamer heb gestaan. Meestal zijn het vluchtige bezoeken. Ik raadpleeg mijn Dikke van Dale of zoek iets op in de Bijbel. Het vaakst blader ik nog in een poëziebloemlezing om een gedicht nog eens te herlezen of een mooie regel op te zoeken en die weer in zijn context te zien.
Gisteren stond ik wat langer voor mijn boekenkast. Ik had het met iemand over Oscar Wilde. Zij was net terug uit Parijs en had daar onder andere zijn graf op Père Lachaise bezocht. Op mijn boekenkast staan twee foto’s van mij bij dat graf. Twee foto’s met heel wat jaren er tussen. Als ik in Parijs was ging ik bijna altijd even bij dat graf langs.
In mijn boekenkast staat een ruim 80 centimeter Oscar Wilde. Biografieën, zijn werk in de vorm van sprookjes, gedichten, aforismen, toneelstukken en die ene roman. Als ik wat langer voor mijn boekenkast sta valt het mij op wat voor een allegaartje er in staat. Nauwelijks gerubriceerd en vooral heel veel ouwe meuk. Een hele plank gaat over Nijmegen en voor de rest Voskuil, Lampo en Wolkers en Rozenboom. De kast puilt verder uit door al lang niet meer gelezen prullaria. Boekjes van mijn middelbare schooltijd, platenboeken over Russische iconen. Lang niet alles staat netjes rechtop. Boven op de rijen boeken zijn weer ander boeken geschoven. Het overzicht is volkomen zoek. En toch kan ik het niet over mijn hart verkrijgen enige ordening in de chaos aan te brengen. De kast, en zo groot is hij eigenlijk helemaal niet, in totaal iets meer dan tien meter plank, is langzaam aan organisch zo gegroeid. Soms denk ik er wel eens over hem rigoureus te saneren. Maar op de een of andere manier kan ik er niet toe komen. De inhoud is eigenlijk een illustratie van mijn leven. Nieuwe boeken staan er niet of nauwelijks in. Her en der in het huis ontstaan stapeltjes van net gelezen of nog te lezen boeken, waarvan ik nog niet weet waar ik er mee blijven moet.
In onze woonkamer staat nog een grote boekenkast. Die beheert Gade. Keurig geordend, veelal op alfabet. En jaarlijks ruimt zij op en schept ruimte voor haar nieuw boeken. Ik slalom tussen mijn stapeltjes door en kan het boek dat ik nu net nodig heb niet vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *