Boekenstad

Ross on Wye 2-8-11
Gade was destijds vanuit een vorige functie nauw betrokken bij de manifestatie ‘Amsterdam-Wereldboekenstad’. Een jaar lang mocht de hoofdstad zich met deze eretitel tooien en er werden tal van activiteiten georganiseerd om het boek te promoten. Het heeft gezien de ontwikkelingen in boekenland niet veel geholpen. Voor heel veel boekhandels is het zwaar weer en ondanks het manhaftig pompen zal het voor een fiks aantal op verzuipen uitlopen. Komt er van als de belangrijke ketens niet meer geleid worden door boekhandelaren maar door managers voor wie het niets uitmaakt wat ze verkopen, levensmiddelen, witgoed of hun eigen ziel en zaligheid als het op korte termijn maar geld oplevert.
Van dat alles is in Hay-on-Wye weinig te merken. In dit boekenstadje, met recht een wereldboekenstad, rijgen de 2e-hands boekhandels zich aan elkaar. Hele grote, waarvan een zich erop beroemt de grootste ter wereld te zijn, tot hele kleintjes, soms maar een paar vierkante meter groot. Maar die zijn dan wel zeer gespecialiseerd in bijvoorbeeld tuinieren of liever gezegd ‘gardening’, dat toch net iets meer is dan het Nederlandse equivalent. Gardening is een geloof, een levensstijl. Ik zag natuurlijk ook een paar kinderboekwinkels en ook een winkeltje met alleen maar detectives en enge verhalen. History is een ander geliefd onderwerp.
Hebben we ook nog wat gekocht? Ja, zeker. Gade vond nog een Laurens van der Post die ze niet kende en een van de zelfde schrijver die door het uit te lenen (Ja, aan wie ook al weer?) nooit meer terug gekomen was. Verzameling weer compleet. En ook nog een boek over de Brönte’s van Lynn Reid Banks ‘Dark Quartet’. Ik zelf verrijkte me met een klein bundeltje ‘Contemporary Verse’ omdat daar ondermeer W.H. Audens ‘Funeral Blues’ in staat. Zo mooi, zo droef. Met wat fantasie lees je het als een elegie voor de boekhandel, al lijkt die in dit dorp nog springlevend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *