Boekenweek

Het Nijmeegse Boekenfeest heb ik dit jaar over geslagen. Boekenfeest, zo wordt het plaatselijke boekenbal genoemd. Want als je het Boekenbal zou noemen wordt het CPNB er boos. Het Boekenbal is het jaarlijkse Amsterdamse feestje ter opening van de Boekenweek en haal het niet in je hoofd om een activiteit die elders onder een naam wordt georganiseerd die ook maar een zweempje neigt naar Boekenbal dan krijg je de poppen aan het dansen. Het CPNB is bang dat iedereen maar aan de haal gaat met die sterke merknaam en datzij worden aangesproken over boekenballen waar zij part noch deel aan hebben. Zo ontdekte het CPNB dat in Cuijk (NB) een feestelijke bijeenkomst werd georganiseerd onder de titel Boek & Bal. Foei!, tikte de Amsterdammers Cuijk op de vingers. Mag niet meer, maar het CPNB was wel zo aardig wat suggesties te geven: boekenfeest of boekenfestival of het bal der boeken Cuijk. Het is toch niet gek dat ik daarbij toch vermoed dat het om een soort plaatselijk boekenbal gaat. Wat de CPNB ook vindt wat ik daarvan moet denken.
Voor mij dit jaar dus geen boekenfeest en moest ik het doen met de inmiddels langzaam wegebbende herinnering aan mijn bezoeken aan het Boekenbal als introduc√© van Gade die destijds beroepsmatig met het boek van doen had. Het bal beleefde zij als het meest overschatte personeelsfeestje van Nederland. Maar ik keek, eerlijk is eerlijk, mijn ogen uit en als ik er over vertelde hoorde ik soms bij de luisteraar wat na-ijver: “HET Boekenbal? Tsjee. Dat zou ik ook wel eens willen meemaken.”
Ik heb de opening van de boekenweek dit jaar anders gevierd. Ik was zaterdag bij de presentatie van het nieuwst boek van Thomas Verbogt en zondag was ik weer bij de plaatselijke boekhandel waar Laurent Binet de net verschenen vertaling van zijn roman Beschavingen aan de hand van wat gewiekste vragen toelichtte en mijn exemplaar signeerde.
Ik kocht ook de nieuwste Jeroen Brouwers. Zo begon mijn boekenweek. Geen groots bal, maar een paar feestelijke bijeenkomsten waar het feitelijk om draait, het boek. En nu verder lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *