Bomen

Ik ben geen hockeyer. Nooit geweest. Er waren in het Waterkwartier maar erg weinig mensen die hockeyden. Hockeyen en rondkomen van een minimumloon waren nu niet direct dingen die nauw met elkaar in verband stonden. Ik had wel nichtjes die hockeyden, maar de tante en oom waar zij de dochters van waren leefden, vonden wij, ver boven hun stand. Totdat die tante veel later in de Staatsloterij een niet onaanzienlijke prijs won en hockeyen met terugwerkende kracht toch bij hen ging passen. Maar ik ben dus geen hockeyer geweest. Toch werd ik geraakt door het bericht van het uit de selectie zetten van twee gerenommeerde hockeyheren. Onloochenbare verdienste voor het Nederlands team, zelfs naar kampioenschappen geloodst en nu bedankt voor bewezen diensten. Zullen vast bondsridder worden als ze dat niet al zijn, maar nu omgekapt. De bondscoach gebruikte de metafoor van de kans die het ondergroen en laag hakhout  nu krijgen om tot wasdom te komen, nu er twee hoge bomen ( die veel wind vangen) verwijderd zijn. Toch leuk, hoor je tot de selectie en wordt je of omgekapt of uitgemaakt voor laag hakhout. Zo’n coach, dat geeft vertrouwen. “Ja, je zit wel bij de selectie maar jullie twee staan anderen in de weg en die anderen kunnen er door jullie toedoen geen hout van.” Wordt een lekker slecht nieuws gesprek en of het voor de rest van de selectie goed nieuws is?
Ik vierde ooit mijn 25-jarig jubileum in overheidsdienst en zei bij die gelegenheid dat ik wel tot mijn 65e wilde blijven werken. Leuke baan, fijne collega’s. Een paar jaar later kwam de werkgever met een maatregel om ouderen te prikkelen voortijdig de dienst te verlaten en zo een bezuiniging en verjonging te kunnen doorvoeren. Twee vliegen in een klap. Het was een voor mij zeker niet onaantrekkelijke regeling en ik maakte daar gebruik van. Heb me nooit een omgekapte boom gevoeld, maar ik mocht er zelf voor kiezen of niet. De twee hockeyreuzen werd geen keuze gelaten.
En de regering heeft er als ze slim zijn weer een bezuinigingargument bij. Ze moeten het geen bezuinigen noemen , maar uitdunnen, opdat wat overblijft kan groeien. Maar of ze zo slim zijn als een hockeycoach?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *