Boodschap

De grootgrutter naast het kerkhof is onze vaste boodschappenleverancier. Althans mijn kruidenierswinkel. Gade gaat een keer per week ook nog voor een aantal vaste boodschappen naar de Gimsel. Die heet nu anders, maar wij noemen hem nog steeds de Gimsel. De Gimsel is een natuurwinkel, of een biologische winkel. Ik heb daar minder mee dan Gade. Ik kom er maar heel af en toe. In die winkel zijn groenten en fruit een beetje duurder dan in andere winkels, maar ook minder bespoten. Dat kun je ook heel goed zien, want op veel van de groenten en fruit zit een bruin plekje. Dat maakt het authentiek biologisch. Voor zo’n plekje betaal je dus ook wat meer, want het is lang niet makkelijk om er goed zo’n plekje op te krijgen.
De winkel heeft ook heel lekkere sappen. Geregeld drink ik een smakelijke groentesap met een ferme bietensmaak. Is goed voor me, zegt Gade en een mooie afwisseling voor mijn rivella-verslaving. Ik ga altijd met enige schroom naar deze winkel. Ik lijk er niet thuis te horen. De winkel lijkt mij soms net een kerkgenootschap. De gelovigen zijn aan hun lange wapperende kleren te herkennen en in de winter aan vreemde gebreide mutsjes. Ik heb niet zo’n muts.
Gisteren ging ik er een nieuwe fles vitaliteitsdrank halen. Ik had ook twee lege flessen ter inlevering bij me. Ik kreeg op mijn kop dat ik een fles niet helemaal volgens de voorschriften had omgespoeld. Ik verweerde me door te zeggen dat ik aannam dat ze in de groentesappenfabriek toch ook nog wel goed schoongemaakt zouden worden. Maar het kon ook nog wel tijdens het transport dan erg gaan schimmelen in die slecht gespoelde flessen, het was tenslotte biologisch, vertelde mij de bediende. Ik antwoordde dat ik eigenlijk helemaal niet van dit soort milieubeschermende preekjes hield. Ze waren toch maar gewoon eerzame kruideniers. Dat had ik helemaal fout. Hij beschouwde zijn toonbank als een soort kansel, van waar het goede nieuws verkondigd wordt. De verkoop van kruidenierswaren leek maar bijzaak, was zijn boodschap. Een boodschap waar ik niet op zat te wachten. Voor boodschappen ga ik wel naar Albert Heijn.

Eén reactie op Boodschap

  1. Rein Verdijk schreef:

    Hamsterennnnnnn……. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *