Boom

Als ik uit mijn raam kijk, staat er altijd een geweldige spar in mijn blikveld. De boom torent hoog boven mijn huis uit. Hij staat in de tuin van de buurman. Pal op de erfscheiding. Dus eigenlijk veel te dichtbij, maar hij staat er al zo lang dat hij de gedoogstatus ruim voorbij is. Hij heeft nu recht op zijn plaats, al tientallen jaren. Ooit begonnen als kerstboom met kluit. En nadat hij zijn 14-daagse binnendienst had vervuld, is hij buiten geplant. En wonderwel aangeslagen. Nu onderdrukt hijĀ  de laurierboom in mijn tuin en van het ooit zo zorgvuldig aangelegde terras hebben zijnĀ  wortels een profielkaart van de zwaarste Alpenetappe van de Tour de France gemaakt. Geen tegel ligt nog waterpas. De boom staat er al zolang dat ik mij afvraag of hij zich zijn bestaan als kerstboom nog herinnert.
In de loop van al die jaren heeft de boom veel geleden. Om mijn tuin nog enig licht te geven zijn de onderste takken rigoureus verwijdert. En boven de kale stam een kruin, die zo doorzichtig is geworden als soms bij vrouwen het haar. Als je oog er op valt zie je het, maar wil je ook weer gelijk je blik afwenden. Vrouwen horen geen dun haar te hebben. Zo bekijk ik ook mijn boom. Er zijn grote gaten in gevallen en bij een laatste storm zijn twee takken net niet vergenoeg afgebroken om echt naar beneden te vallen. Zij hangen op half elf te wachten op een volgende storm. En sommige takken hebben te veel bruine naalden.
Mijn spar, ook al is hij van de buurman, is een schuilplaats voor heel veel vogeltjes. Pimpel- en koolmees, een enkele roodborstje, Turkse tortels, mus en heggemus, soms een vink en merels. En nu lijkt het of een eksterpaar op de hoogste tak bezig is zich een nest te bouwen. Een wankele plaats of zouden ze niet weten hoe vervaarlijk bij een fikse wind de top heen en weer gaat. Bij een beetje wind is het een zacht wiegen, maar evengoed is het van tijd tot tijd een ruw heen en weer schudden. Of de andere vogels blij zijn met de permanente vestiging van mijnheer en mevrouw ekster waag ik te betwijfelen, maar hoe maak ik ze duidelijk dat hun komst niet op prijs wordt gesteld. Ze zullen me direct laten weten dat het de boom van de buurman is.

1 reacties op Boom

  1. Gerard schreef:

    Zie, over eksters gesproken, Ga niet naar zee van Tommy Wieringa, blz. 230.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *