Bots

In mijn ochtendkrant wordt een tv-programma aangekondigd. Een documentaire over de Eindhovense band Bots. De drijvende kracht in en  achter die band was Hans Sanders. Als ik die naam lees tuimel ik weer eens door de tijd.
Een jaar lang zat ik in de eerste klas van de Sociale Academie naast Hans. In die tijd schreven we academie met een k, maar we spraken nog gewoon over klassen. Je zat in de eerste klas, het algemene jaar voor je ging specialiseren in maatschappelijk, personeels- of cultureel werk. Dat eerste jaar was gescheiden. Jongens bij jongens, meisjes bij meisjes. Officieel waren het twee academies, maar wel in een gebouw. Een voor mannen en een voor meisjes. Dat bestond nog in 1964.
Hans zat in de eerste klas naast mij. Dat eerste jaar had je vaste plaatsen in de klas. Wij zaten in een lokaal dat “De Schouw’ heette. Om de een of andere reden was het niet een gewoon klaslokaal, maar ooit en soort bestuurskamer geweest met een schouw erin. Ruimtenood maakte er een klaslokaal van.
Buiten de school trokken Hans en ik niet met elkaar op. Maar ergens in een fotoalbum, waarvan ik niet meer precies weet waar het ligt, zit nog een foto van Hans en mij in zwembroek op een houten bank. Tijdens de introductiedagen van de Academie op een Brabants buitencentrum hadden we met een stel mannen en een dronken hoofd die bank in de vijver gesmeten. Die bank moest weer uit het water gehaald worden, vond de leiding. Want anders… Hans en ik boden ons als vrijwilligers aan om dat te doen en zwommen door het drabbige water en haalden de bank naar de kant. Daar heeft iemand een foto van  gemaakt. Hans en ik breed glimlachend  op de geredde bank zittend.
Na het eerste jaar ben ik Hans uit het oog verloren. Ik weet niet of hij is blijven zitten en dat eerste jaar heeft over gedaan. Dat kon toen nog, blijven zitten op het hbo. Of dat hij van school is verdwenen en is gaan spelen als een van de rockets bij ‘Peter and his Rockets’.
Tien jaar later richt hij ‘Bots’ op. Hij zat toen weer op de sociale academie, zegt Wikipedia, maar ik kan mij niet voorstellen dat hij tien jaar over die opleiding heeft mogen doen.
Vanavond laat  is er de documentaire. Ik zal hem opnemen en nog eens terugzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *