Brabant

Een ooit ontspoorde jongen hielp de droomwens van een 77-jarige te vervullen. Dat is de korte samenvatting van het alleraardigste tv-programma van Ali B, dat ik gisteren zag. De oude man had ooit gedanst. Ballet. Maar op zijn twintigste verbood zijn moeder daar mee verder te gaan. Het was in de tijd dat twintigjarigen nog luisterden naar wat hun moeder verordonneerde. Lang gelden dus. Ali B had nu een format verzonnen waarin de ooit ontspoorde jongere de wens van de oude man zou helpen vervullen. De oude man wilde ooit nog eens dansen in een echt ballet, voor een echt publiek, in een echt theater. De ooit ontspoorde jongen zou, als het hem lukte, weer wat eigenwaarde krijgen. Hij was zwaar verslaafd geweest, nu al weer drie jaar clean. Maar het zelfvertrouwen kon nog wel een oppepper gebruiken.
De inzet van zowel de ooit ontspoorde jongen als die van de oude man leverde mooie televisie op. De oude man bezweek bijna onder de pogingen de choreografie onder de knie te krijgen. Maar het kwam tot een goed einde. De droom van de oude man werd vervuld. Beter nog: hij vervulde zijn droom.
Ik droom ook wel eens. In een volgend leven wil ik strafpleiter of balletdanser zijn. Maar of er volgende levens zijn? Sommige dromen moeten dat maar blijven. Lees mijn gedicht ‘Reisdoel’ er maar eens op na.
Het was een klein uur mooie televisie. Met maar een smetje. De ooit ontspoorde jongen woonde in Weurt. Volgens Ali B ligt dat in Brabant. Nu is het algemeen bekend dat voor iedereen uit het westen van het land net voorbij Utrecht Brabant en Limburg begint. Van Gelderland lijkt daar nog nooit iemand gehoord te hebben. Het is te hopen dat Ali’s geografische kennis hem niet altijd in de steek laat en dat hij als hij op familiebezoek gaat niet in TunesiĆ« of Algerije terechtkomt. Ali had het over het Brabantse Weurt. Sommige dingen doen toch echt pijn aan je oren. Hoeveel liever had ik niet gehoord Weurt (bij Nijmegen). Was nog iets van de glorie van dit programma en de inzet van de sympathieke ooit ontspoorde jongen ook nog op onze stad afgestraald.

1 reacties op Brabant

  1. Rein Verdijk schreef:

    De B van Ali B staat voor Ali Brabant????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *