Brexit

De wekker loopt af. In mijn geval is dat beter omschreven met de radio gaat aan. En dan hoor ik dat de bookmakers het zeer tegen de gewoonte in bij het verkeerde eind hebben gehad. Hun voorspelling 52% in, 48% out blijkt na het tellen van de stemmen net andersom te zijn. De Britten gaan de Europese Unie verlaten. Niet op stel en sprong, er moet eerste nog een ontslagbrief vanuit Londen nar Brussel gestuurd worden en dan volgen lange onderhandelingen over hoe en wat. De boedelscheiding moet worden opgesteld en tegelijkertijd moeten ook de onderhandelingen starten over hoe de EU en Groot-Brittanni√ę ook in de toekomst een aantal zaken al dan niet gemeenschappelijk regelen. Ik hoor dat er daarvoor verschillende modellen zijn. Een Noors model, een Zwitsers model, ja zelfs een Liechtensteins model. Dat er op een of ander manier toch samenwerking blijft is zo klaar als een klontje. Maar het volk heeft gesproken en dat is niet wijzer. Er zijn mensen die dit brengen als en overwinning van de democratie. En sociaal-democraat in hart en nieren vind ik democratie toch meer dan het raadplegen van het volk. Churchill heeft al eens gezegd: “Twee hoeraatjes voor de democratie, drie is te veel.” Goed, je kunt veel aan het volk overlaten, maar ik ben bang dat de doodstraf dan al weer was ingevoerd en er ook om ons land hoge ijzeren hekken hadden gestaan. Nee, goed dat er nog een elite is, die de vooruitgang niet louter materieel benoemt en de zaak in evenwicht houdt. Want 52-48 is toch ook bijna in evenwicht. Echte democratie is meer dan het rekenkundige de helft+1.
Zou er een manier zijn geweest om de Britten binnen boord te houden? Misschien had Europa moeten aanbieden dat er ook op het vasteland links gereden zou gaan worden, dat we thee drinken hier ook als een maaltijd zouden gaan beschouwen en we alle Franse mannen gingen verplichten een bolhoed te gaan dragen in plaats van een alpino.
Ik durf niet te voorspellen of dut brexit het einde van de EU betekent.Het kan net zo goed betekenen dat er een koninkrijk zal komen dat wat minder verenigd is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *