Briefje

Een briefje is, ondanks email en ander berichtenverkeer, nog een heel belangrijk communicatiemiddel. “Dat geef ik je op een briefje” is zelfs een staande uitdrukking geworden die volgens mijn Nederlandse spreekwoorden, spreuken en zegswijzen van K. ter Laan (uitgeverij Elsevier) zoveel betekent als “daarvoor sta ik borg; dat is mijn stellige verzekering.” Het briefje heeft nog niets van zijn waarde verloren en speelt op soms zo cruciale momenten een belangrijke rol. Wie herinnert zich niet meer dat tijdens de tv-show Pauw&Witteman de inmiddels weer zo goed als vergeten staatssecretaris Henk Bleker de uit te wijzen jonge asielzoeker Mauro een briefje toeschoof waarmee hij  de jongeman, als een soort goedmakertje voor zijn standpunt dat de uitwijzing onvermijdelijke was, uitnodigde voor de wedstrijd Twente-PSV. Mauro ging niet op de uitnodiging in. Bleker vertrok, Mauro bleef.
En zo zijn er nog veel meer ‘beroemde’ briefjes. Het briefje van coach Koeman die tijdens een interlandwedstrijd van Nederland tegen Duitsland zijn aanvoerder Van Dijk via een briefje instructies gaf. Een vodje papier dat op een veiling voor het goede doel € 35.000 opbracht!
Oscar Wilde kreeg ooit een briefje van de vader van zijn geliefde. “For Oscar Wilde, posing as a somdomite.” En zelfs met schrijffout was dit voldoende aanleiding om Wilde uiteindelijk te veroordelen tot twee jaar gevangenisstraf. De macht van een briefje is niet te onderschatten.
Gade vraagt of ik bij de groene slager wat inkopen wil doen. Uiteraard. Ik krijg een briefje mee.Het is niet druk bij de slager. “Wat zal het zijn, mijnheer?” Ik lees voor wat Gade geschreven heeft: “Een pond runderlappen (mager als het kan).” De juffrouw achter de toonbank vraagt of het om te braden of te stoven is. Ik zeg haar dat mijn vrouw dat er niet bijgeschreven heeft en ik zou het echt niet weten. Ik voeg nog toe dat het in ieder geval om op te eten is. Dat zeker. Dat lijkt de verkoopster informatie genoeg. “Komt in orde, mijnheer.” De overige bestellingen van Gade laten geen ruimte voor twijfel. Een briefje kan niet duidelijk genoeg zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *