Broer

Het was een adembenemend concert. Ik had nog nooit van het koor gehoord, maar het zijn 25 uitzonderlijke zangers en zangeressen Zij brachten een à capella programma van eeuwenoude en vrij recente koorwerken. Naam van het koor Cappella ad Fluvium. Het onthouden waard. Bij een van de werken begeleiden zij zich zelf met de ijle klanken van kristallen glazen, waar zij letterlijk met een natte vinger hemelse geluiden aan ontlokten. Geluiden die in het kerkje in Beek bijzonder tot hun recht kwamen. Het was dan ook niet voor niets dat we dit werkje als toegift nog een keer te horen kregen. Zondagmiddagen krijgen met en vleugje kunst en cultuur toch altijd weer een speciaal cachet.
Onmiddellijk na het concert wordt ik aangesproken door een oud-collega, die net als ik met pensioen is. Ik kom hem vaker bij concerten tegen, een korte groet en daar blijft het dan bij. Hij vertelt mij dat een deel van zijn dagen nu vult met het als vrijwilliger werken bij het stadsarchief en daar was ook iemand, zegt hij, bezig met het doorvorsen van een fotoverzameling. Hij heeft naar zijn zeggen een wat vreemde vraag voor mij.Of ik overleden broers heb? Ik kan hem op zijn wenken bedienen met te zeggen dat ik zelfs twee overleden broers heb, Theo en Ton. Zijn gezicht klaart op, want zijn collega in het archief was gestuit op een foto met als onderschrift “de overleden broer van Jan Roelofs“. Nu kon hij zijn collega-vrijwilliger vertellen dat deze Jan Roelofs een overleden broer heeft. Maar ben ik wel de genoemde Jan Roelofs? Op zich is het vreemd dat je in zo’n onderschrift niet de naam van de geportretteerde zet, maar deze wat vreemde verwijzing. Mijn zegsman kan mij verder niets over de foto vertellen, maar belooft mij dat hij zal vragen of de foto naar mij gemaild kan worden. Ik ben benieuwd wie die overleden broer dan wel is, maar ook wie degene is die de foto van dat onderschrift heeft voorzien e of ik wel de juiste Jan Roelofs ben.
De muziek van het koor had een hemelse klank. Ik wacht af wie van mijn overleden broers zich op deze wijze mogelijk bij mij meldt.

1 reacties op Broer

  1. Marianne Wijers van Loosbroek ben inmiddels een trouwe lezer geworde schreef:

    Weer mooi jan, vandaag zijn mijn kinderen, een tweeling, Jeroen en marieke 48 jaar geworden ! We hebben het uitbundig vanavond gevierd met schoondochter, en 5 kleinkinderen ik koester dat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *