Buiten

Bijna veertien dagen nu al ben ik niet buiten geweest. En met buiten bedoel ik dan echt buiten. Natuurlijk dank ik god op mijn blote knieƫn, al denk ik dat die daar weinig aan heeft kunnen doen, dat wij de beschikking hebben over een achtertuin waar het goed toeven is. Zeker met dat stralende weer van de laatste dagen, zonnig lente weer. Dat weer ervaar ik dan wel weer als een godsgeschenk. Maar mijn achtertuin is toch meer deel van het veilige binnen dan dat het echt buiten is. Buiten is voor mij de nu wat vijandige wereld waar je minimaal anderhalve meter afstand moet houden van alles en iedereen om deze dagen, weken, maanden, de rest van je leven onbesmet door te komen. Ik kom liever niet buiten, ik kies voor een zelfgekozen isolement, geen bezoek, niet op bezoek. Zo denk ik een schijnveiligheid in stand te kunnen houden.
Vandaag ben ik toch vijandelijk gebied ingetrokken. Een consult met een van mijn behandelaars is omgezet in een telefonische afspraak volgende week. Wel moet daar voor mijn bloed geprikt worden en dat gaat niet via de telefoon of whatsapp. Ik moet naar de prikpost in de apotheek een paar straten verderop. Ik zie daar als een berg tegenop. Heb het idee dat als ik de voordeur uitstap ik van alle kanten besprongen zal worden door het Virus. Dat het achter elke straathoek ligt te wachten om mij, ongefundeerde angsthaas, bij de kladden te grijpen. Aan een levendige fantasie heeft het mij nog nooit ontbroken.
Bij de apotheek mag ik nog niet naar binnen. Een roodwit lint fungeert als scheidslijn tussen binnen en buiten. Wachten in de hal totdat je naar binnen mag. Ik heb nog steeds het gevoel van dreiging. Dat gaat pas over als ik weer thuis ben. Natuurlijk weet ik ook dat ik mijzelf maar wat aanpraat en zo mijn eigen angst ga geloven.
Gade is wezen wandelen. Ze straalt uit hoe heerlijk ze het buiten in de polder heeft gevonden. Ze gaat nog wat in de voortuin werken. “Voel toch eens hoe lekker het buiten is!” Heel voorzichtig probeer ik dat te doen. Het is koesterend warm in de namiddag zon. Buiten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *