Buren

In de wijk waar ik woon zijn er mensen die klagen over de ‘verkamering’ van het woonbestand. Verkamering is dan het opdelen van een woning in een aantal appartementen en die dan voor goed geld verhuren aan studenten en andere passanten. Mensen die doorgaans weinig hebben met de buurt waar zij wonen en niet of nauwelijks bijdragen aan de kwaliteit van de woonomgeving. Integendeel, verpaupering en verrommeling lijken de exponenten. Zo willen de notoire zwartkijkers doen geloven. Natuurlijk zit ik ook niet te wachten op een straat waar kamerbewoning de overhand heeft, maar studenten moeten toch ook ergens wonen en natuurlijk wonen die het liefst zo dicht mogelijk bij de universiteit en het het centrum, criterium waar mijn straat ruimschoots aan voldoet. Mijn straatje telt 38 woningen. Op zo’n 8 à 10 adressen wonen een of meer kamerbewoners. Maar vier huizen zijn echte “studentenhuizen”, daar wonen alleen maar studenten, op de overige adressen verhuren de hoofdbewoners een kamer aan een student.
Nu moet ik er ook niet aan denken dat ik naast een of ander overbevolkt dispuutshuis zou wonen waar brassen de norm is en studeren met heel kleine lettertjes geschreven wordt. Waar het bijna elke avond feest is tot in de kleine uurtjes en dag- en nachtritme verwisseld lijken.
Naast ons wonen vier studentes, een enkele is al afgestudeerd. Het zijn geen anonieme buren, ik ken ze bij naam en maak geregeld in het voorbijgaan een praatje met hen. Van overlast is in het geheel geen sprake, daarvoor zijn zij te serieus met hun studie, werk of sport bezig. Drie van de vier hockeyen op hoog niveau. Ik volg hun sportieve prestaties. Wij delen het dakterras met elkaar, beter gezegd onze dakterrassen zijn niet door een hekje van elkaar gescheiden
Vanochtend wordt er aangebeld. Een van de studentes staat voor de deur. Zij ruimen rommel op en gaan naar het stort. Of ze een oude versleten tuintafel van ons terras ook mee moeten nemen. Graag. En of er nog meer spullen zijn die naar het stort moeten? Ze rijden er toch heen. We maken dankbaar gebruik van hun aanbod.
Kamerbewoners, je hebt ze in alle soorten en maten. Geen kwaad woord over onze student-buren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *