Burenruzie

Het is herfst. De zaterdagkoffieclub die, als het even kan, een voorkeur heeft voor een zonnig terras, heeft zich weer verzameld op de plaats waar het ooit allemaal begon. De koffiehoek van een plaatselijke boekhandel, die nu al voor de zoveelste keer zijn naam heeft veranderd. Ik ben er op de fiets heen gereden. Een heuse expeditie nadat ik de vorige keer een fikse val had gemaakt met het rijwiel. Nu ben ik ongeschonden aangekomen en ook de terugweg gaat naar behoren.
De laatste nieuwtjes worden uitgewisseld. En bevriend paar is bezig met de koop van een huis. Dat huis ligt in een inkeurige buurtje bestaande uit een aantal hofjes, bewoond door doktoren, hoogleraren en meer van dat gespuis. Het paar is van plan na aankoop wat wijzigingen aan te brengen. Ze zijn is zo attent bij de mogelijk toekomstige buren langs te gaan en hen op de hoogte te stellen van hun plannen en te horen wat zij daarvan vinden. Bij de eerste buren worden zij vriendelijke onthaald. Die zien geen enkel bezwaar. Integendeel. Bij de volgende buren komen zij op dat moment wat ongelegen. Er wordt een afspraak gemaakt, maar ons vriendenpaar bespeurt al wat kilte, wat afweer. Die blijkt in een vervolggesprek bewaarheid te worden. En ondanks een charmeoffensief dat daarna wordt ingezet is er een afwijzing op voorhand. De boze buren hebben ook ander buren gemobiliseerd en kondigen aan dat wat er ook gebeuren zal, zij  zich tot het uiterste zullen verzetten tegen de verbouwplannen. Het gaat alleen nog maar over plannen, die nog op elke manier gewijzigd en aangepast kunnen worden. Daar hebben de boze buren niets mee te maken. Zij kondigen op ruzieachtige toon aan hoe dan ook verzet aan. Bijkomstigheid is dat de boze buren geen direct zicht hebben op het te verbouwen huis. De directe buren wel, maar dat zijn de vriendelijke buren, die het vriendenpaar zelf nog eens hun ondersteuning toezeggen.
Het is voor het eerst dat ik hoor van een burenruzie voordat je überhaupt buren bent. Het vriendenpaar overweegt nu serieus of de koop wel moet doorgaan. Een huis inclusief een ruzie kopen, is dat wel verstandig? De zaterdagkoffieclub lijkt voorlopig een vast agendapunt te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *