coffee to go

Ik kan mij niet voorstellen dat er niet ergens op de wereld iemand bezig is met het onderzoeken van de invloed op de taal van de pandemie. Vast zal er wel een taalkundige zijn die afstudeert, mogelijk zelf promoveert op een gedegen studie naar het gebruik van  woorden die meer dan een jaar nu frequent voorkomen en daarvoor niet of nauwelijks gehoord werden. Zeg maar corona-woorden zoals pandemie zelf, maar ook teststraat,  ic-capaciteit, RIVM, groepsimmuniteit, OMT, avondklok, Janssen en Janssen, mondmasker, onderliggend lijden, bijwerking, prikpost en dergelijke. Woorden die een verborgen bestaan leidden, maar waar nu de kranten vol mee staan en elk journaal mee lijkt te eindigen, als het er al niet mee begonnen is.
Een van de termen die voor mij onlosmakelijk met de tijd van nu verbonden zal blijven is coffee to go. Restaurants en cafés moesten noodgedwongen sluiten en ook al werden binnenruimten zo ingericht dat aan alle veiligheidseisen voldaan leek te worden, er mocht geen maaltijd meer geserveerd worden, geen biertje getapt en elke horecagelegenheid meldde op een zelf geschilderd bord dat zij door een open raam wel een coffee to go mochten serveren. Afhaalkoffie of meeneemkoffie leek de nationale drank te worden, de wankele kurk waarop de horeca zich probeerde drijvend te houden. En de creatieve ondernemer liet het niet bij koffie. De mens leeft niet van koffie alleen. Ik zag aankondigen van hutspot to go en zelfs gerenommeerde restaurants kalkten ‘ook afhalen‘ op hun ruiten en ramen. ‘Alleen afhalen‘ ware correcter geweest gelet op het advies in je eentje boodschappen te doen.
De sluiting van de horeca leek de doodslag te zijn voor mijn zaterdagse koffieclub. Maar wij lieten ons door een pandemie niet kisten en leiden een ondergronds bestaan. Vandaag spraken we weer af bij een terras op de voor ons gebruikelijke tijd van 11:00 uur. Even was het ons ontschoten dat de terrassen pas om 12:00 uur gasten mochten ontvangen. Het café schonk in papieren bekertjes wel coffee to go. Die dronken wij op het trottoir bij het terras. Voor een keer een coffee to go-club.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.