Couleur locale

De beelden zijn precies het zelfde. De befaamde Vlaamse wielerklassieker ‘De Omloop Het Nieuwsblad’ is te volgen op Nederland 1 op de Belgische zender Sporza. Als je tussen die twee schakelt krijg je precies het zelfde te zien. Hooguit met een paar seconden vertraging. Alleen dat al kan je uitnodigen na te denken over tijd. Dezelfde gebeurtenis lijkt zich in het ene land net wat later of vroeger af te spelen dan in het ander en toch beweren ze allebei een live, een direct verslag van de wielerwedstrijd te geven. Maar dat kleine verschil heeft alles te maken met de techniek, dat gebeurt ook al als ik het zelfde programma bekijk op mijn laptop of via mijn telefoon. Dan is de ene werkelijkheid nog veel trager of sneller dan de andere. Tijd blijkt toch geen absoluut, maar een rekbaar begrip.
Terug naar de wielerwedstrijd, liever gezegd naar het commentaar bij die wedstrijd. Als ik de keuze heb een Vlaamse wielerwedstrijd te bekijken via de Nederlandse of Vlaamse zender dan kies ik voor de Vlaamse. En dat niet om de beelden, want die zijn identiek. Maar wat dan vooral telt is het commentaar. Begrijp me goed . Ik heb niets tegen Danny Nelissen en Herman van der Zandt. Zeer bekwaam en welbespraakt. Maar hoeveel mooier klinken de twee Vlaamse commentatoren. Hoeveel rijker is het Vlaamse wielerjargon, hoe eigen hun tongval. De renners fietsen zich de longen uit het lijf, kukelen ter verhoging van de spanning met fiets en al om. Maar verder is het een saaie aanblik, zeker als er op lange rechte wegen gekoerst wordt. De Nederlandse reportage verdraag ik geen hele middag, maar naar de Vlamingen kan ik luisteren zelfs als er niets te zien is. De ene wieleranekdote haalt de ander in en de ene reporter weet nog smeuïger verhalen op te dissen als de ander.
Op de keper beschouwd zijn alleen de beklimmingen van een stikke muur en de laatste 15 à 20 kilometers het aanzien waard. Maar gelukkig is he het commentaar dat het geheel van zijn specifieke couleur locale voorziet.
NB Overigens ben ik van mening dat de terrassen met in acht name van de regels weer open moeten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.