Dales

Het zal nog even duren, maar dan zal er een biografie van Ien Dales verschijnen. Er wordt al een tijdje aan gewerkt en eind volgend jaar zou die moeten verschijnen. Een paar maanden geleden al werd ik benaderd door iemand die hier mee bezig gaat. Hij vroeg me of ik bereid was met hem te delen over wat en hoe ik met burgemeester Dales gewerkt had. Ik vertelde hem dat ik niet zo veel contact met Dales had, anders dan bij de totstandkoming van de stedenband tussen Nijmegen en het toen nog Sovjet-Russische Pskov. Eind jaren ’80 reisde ik met de burgemeester en een wethouder voor het eerst naar dat wat onze zusterstad zou worden. In ons gezelschap reisde een journalist van De Gelderlander.
In Pskov had men de zaken al danig voorbereid en lag er een conceptverdrag klaar, waar door ingrijpen van de burgemeester het nodige in gewijzigd werd. Wij, van Nijmeegse zijde veronderstelden dat het om een kennismakingsbezoek ging. De Gemeenteraad had nog geen besluit genomen over het al dan niet aangaan van een formele band, dus enige terughoudendheid was op zijn plaats.
Daarover vertelde ik vanmiddag. Veel anekdotes, die al met al toch ook wel een beeld schetsen van Ien Dales als burgemeester. Wat mij vooral van haar herinner is haar zelf geformuleerde opdracht de stad zijn trots terug te geven. Duidelijk was het voor mij dat zij een bestuurder was, die wist wat ze wilde. Soms misschien wel te royaal was in haar toezeggingen. Dat maakte haar populairder bij de bevolking dan bij haar ambtenaren die soms met een lastige opdracht kwamen te zitten. Maar onvergetelijk was haar uitspraak als minister dat een beetje integer niet bestond. En ooit leerde ik van haar dat degen die zegt dat hij geen fouten maakt, liegt of niets uitvoert. Een gedachte die ik heel mijn verdere bestaan ook tot de mijne heb gemaakt.
Zo tijdens het gesprek kwam het beeld van burgemeester Dales mij steeds helderder voor ogen staan. Het was 30 jaar gelden dat ik met haar in Rusland was en haar daar ging waarderen.
Ik weet wat ik eind volgend jaar voor mijn verjaardag vraag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *