December

Zojuist weer twee verjaardagskalenders bij de tijd gebracht. December voor gehangen. Ook van de dagkalender een blaadje afgescheurd en ook van de maandkalender. Het is de laatste maand van het jaar. Ik herinner me het commentaar dat mijn vader elk jaar gaf als hij vroeger thuis het novemberblad van de Douwe Egbertskalender had afgescheurd: “Hij is wel erg mager aan het worden.” Ik weet niet hoe het komt dat ik mij opeens herinner dat het een Douwe Egbertskalender was. Stond ergens diep, heel diep in mijn geheugen weg gestopt en kwam zo maar ineens bovendrijven. Een stevige kartonnen kalender met een toen al nostalgische tekening met daarop geniet de maandbladen. Die kalender hing in de keuken-woonkamer boven de rookstoel van mijn vader. In de voorkamer hing een kalender van de Sankt Georg Verein. Een weekkalender met afbeeldingen van dressuur- en springruiters. Die kalender kreeg ik elk jaar van mijn uit Duistland afkomstige schoonzus. Met mijn verjaardag. Die hoorde daarbij zoals het opzetten van de kerstboom bij mijn verjaardag hoorde.
Qua feestdagen is en blijft december een overladen maand. Sinterklaas, de verjaardag van een volle neef, mijn verjaardag, eerste en tweede kerstdag, de verjaardag van een oomzegger (maar die viert het nooit) en dan nog oudjaar. Deze maand was er ook nog een broer van mij jarig, maar die is inmiddels dood. En dan is er nog een handvol jarigen waar een kaartje of felicitatie via Facebook volstaat. December feestmaand.
Mijn krant van vandaag besteed er maar liefst twee volle pagina’s aan. Het moet voor de middenstand weer een klapper worden, maar of de consument wel zoveel wenst te besteden? In de tijd van mijn vader was het vooral de kalender die erg mager was, nu lijkt dat ook voor heel veel portemonnees te gaan gelden.
Over een paar dagen is het Sinterklaas. We komen wel bij elkaar, maar geen cadeautjes. Gewoon samen gezellig eten. Geheel vrijwillig hebben we de drukte van gedichten en surprises al lang achter ons gelaten. December moet wel een feestmaand blijven. Niks geen gedoe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *