Decor

Ruardean, 30-7-2011
Het viel niet met bakken uit de lucht, maar het was toch te veel nattigheid om een ontspannen rondje golf te gaan spelen. Plannen bijgesteld en op naar Gloucester, de grote stad in de buurt. We rijden weer door een Engels decorlandschap, smalle weggetjes, hoge heggen. Een monstrueuze maaimachine, die de bovenkant van de heg aftopt komt ons tegemoet. Het past maar net, die machine en ons autootje. Engelsen zijn aan dit soort situaties gewend en puzzelen keurig langs ons heen. Ik een beetje voortuit, hij een beetje achteruit en omgekeerd. Inschikkelijk volkje. Moet ook wel, anders kom je allebei vast te staan.
In Gloucester is het even zoeken naar een parkeerplaats. Straten zijn afgesloten en tomtom raakt een beetje verloren. We belanden in een parkeergarage van een nieuw winkelcentrum, dat nu al zijn beste tijd gehad lijkt te hebben. Maar dat gevoel heb ik bij alle winkelcentra, dat ze op het moment van opening al weer aan vernieuwing toe zijn. Hoe anders is dat bij de antiekwinkel annex uitdragerij die we later bezoeken. Maar eerst natuurlijk de kathedraal. Groots en imposant. De middeleeuwen en Harrie Potter in een. Een van de kloostergangen diende als decor in de twee Potterfilm. Zie je nu wel dat Engeland eigenlijk het decor is in zijn eigen geschiedenis. Het bestaat niet omdat het er is, maar omdat het de achtergrond vormt in het eigen en andermans verhalen. Daar ontleent het zijn bestaansrecht aan.
De havens van de stad zijn fraai gerestaureerd. De pakhuizen dienen nu als verwijzing naar een rijke geschiedenis, maar zijn op zich zelf niet meer nodig. In een niet gerestaureerd pand is de antiekwinkel en uitdragerij. ‘Upside, downside’is de naam en overal staan bordjes met de mededeling dat er over de prijs te onderhandelen valt. Al jaren is er daar niets veranderd. En weer ervaar ik het als een decor, waarin Gade de gewiekste rol speelt van afdingster en iets van £ 18,- voor 2 pond minder meekrijgt. Ik bewonder haar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *