Diploma

Gisteren was het precies vijftig (50!) jaar geleden dat ik uit handen van Dr. P.J. van Eck het diploma cultureel werk  van de Katholieke Sociale Academie ontving. Het bestuur van de  ‘Stichting Katholieke Scholen voor Maatschappelijk Werk, Eindhoven’ verklaarde dat ik de theoretische en practische opleiding met vrucht had gevolgd, ten bewijze waarvan mij het diploma werd uitgereikt. Dr. P.J. van Eck was de directeur van de Academie en gepromoveerd op het kleurkenvermogen  van eksters. Van hem kregen wij ook de lessen sociale hygiëne, een van de tientallen vakken die op het curriculum stonden.
Van de dag zelf herinner ik mij weinig. De uitreiking zal vast plaats gevonden hebben in de grote aula van het toen splinternieuwe, maar inmiddels al weer afgebroken academiegebouw. Als ik in wat oude paperassen grasduin, kom ik zowaar nog de toespraak tegen die ik bij die  heugelijke dag gehouden heb namens  de studenten van klas 4 CW. Behartigenswaardige woorden over samenwerking en de kloof tussen jong en oud en leerlingenzelfbestuur. Het was tenslotte 1968! En als ik die tekst weer een teruglees zie ik hoe weinig er is veranderd, hoe weinig ik ben veranderd. Ik zou de toespraak zo weer kunnen houden. Het lijkt of ik toen alles al gezegd heb wat er ooit te zeggen viel.
Morgen reis ik af naar elders en zal daar dan een aantal klasgenoten van destijds weer ontmoeten. We waren dan wel studenten, maar het onderwijs was toen nog gewoon degelijk klassikaal. En ik heb ook nog steeds het idee dat we toen echt voor een vak werden opgeleid, een beroepsopleiding die tal van mogelijkheden bood. Van buurtopbouwwerker tot cultuurambtenaar en alles daar tussen in.
Al mijn klasgenoten zijn net als ik 70+. Ze zullen er niet allemaal zijn, maar ik verheug op de ontmoeting met die er wel zijn en ik zal met hen delen hoe goed het was op die school voor maatschappelijk werk waarvan ik 50 jaar geleden het diploma kreeg.

3 reacties op Diploma

  1. marianne tijssen schreef:

    veel plezier in het zuiden!

  2. Kees van Wezel schreef:

    Ik heb hetr nog even nagezocht in de Analen van de RK Sociale Academie voor Mannen, Jan, de Heer van Eck is toch echt gepromoveerd op de Kleurenblindheid van Kanaries en niet zoals jij beweert op het Kleurkenvermogen van Eksters.

  3. Jac Trum schreef:

    Ik heb een aantal jaren met Paul van Eck samengewerkt in de commissie van advies voor de woonruimtevordering. Fijne vent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *