Driewieler

Gistermiddag is hij afgeleverd. Mijn spiksplinternieuwe driewieler met trapondersteuning. Een paar maanden heb ik niet anders dan op mijn hometrainer getrapt. En ook al geeft het apparaat aan dat je 4 of 5 kilometers gefietst hebt, je bent geen meter van je plaats gekomen. Maar nu kan weer afstandjes af leggen, deels op eigen kracht, deels met vriendelijke ondersteuning van het apparaat.
Als de leverancier aanbelt heeft hij het karretje waarvoor we nog geen naam hebben verzonnen al uitnodigend klaarstaan. “Gaat u maar eens rustig zitten, dan zie we wel of stuur en stoeltje min of meer op de juiste plaats staan.” Er wordt wat gesleuteld. “Zo, gaat u nu maar eens een stukje rijden.” Onwennig trap ik het vehikel op gang. Ik vergeet dat er een knopje op zit dat het wegrijden zonder te trappen mogelijk maakt. Nog een keer proberen. Voor de zekerheid escorteren Gade en de fietsenmaker mij te voet. Ik rijd!
Met wat passen en meten past het gevaarte precies in het halletje van het bovenhuis. De zegening van twee huizen  doet zich weer eens gevoelen. Later op de avond nog een testritje gemaakt. Het is even wennen dat je niet meer zoals op een tweewieler met je lichaam stuurt, maar echt het stuur daarvoor moet gebruiken. Ook voel je elke bolling in de weg en moet je jezelf ervan overtuigen dat dat niet tot gevolg heeft dat je om kukelt.
Vanochtend voor het eerste sinds maanden niet met het openbaar vervoer naar de zaterdagse Koffieclub, maar op mijn eigen nieuwe fiets. Drukke kruispunten argeloos genomen en ziet in de fietsenstalling is een apart hoekje voor ‘gehandicapten fietsen’. Als je met zo’n fiets de stalling binnenkomt put het personeel zich uit in behulpzaamheid. Ik voel me meer onthand dan dat ik werkelijk ben, maar laat het mij genoeglijk aanleunen.
Ik ben niet voor niets een bezienswaardigheid op mijn blauwe driewieler die voor de verzekering een ligfiets is. Buren en bekenden complimenteren mij met mijn aankoop en ook zij helpen mij waar nodig is. Zo’n fiets stigmatiseert. Ik lijd er niet merkbaar onder.

2 reacties op Driewieler

  1. Els schreef:

    En nu een keer lekker sportief naar Hatert rijden!

  2. Ger Loeffen schreef:

    Fiets er eens uit Jan. Dwars Hommelstraat 2 Beuningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *