Dwars

Mijn cardioloog houdt niet van voetbal. Maar hij geeft wel een advies over dat voor hem verder onnavolgbare spel. Als het aan hem lag zouden de doelen verplaatst moeten worden naar wat nu nog de zijkanten van het veld zijn. Buitenspel zou moeten worden afgeschaft, want alhoewel hij geen flauwe notie heeft hoe die regel in elkaar steekt, werkt die naar zijn mening toch alleen maar verwarrend en geeft aanleiding tot veel heibel. Het voordeel van een veld overdwars is dat je veel meer spannende scènes in het strafschopgebied krijgt. “En het gaat jullie  toch op spanning?” “Ja”, antwoord ik, “En om doelpunten.” Die krijg je in zijn opvatting ook, omdat de weg naar het doel korter is. Bovendien brengt dat meer rust in de stadions, want meer doelpunten zorgt voor meer endorfine bij de supporters en geluk maakt rustig. Hij kijkt me triomfantelijk aan. Ik stel hem enigszins teleur door te zeggen dat ik niet zie dat de KNVB zijn goedbedoelde suggesties onmiddellijk zal overnemen.
We hebben het tijdens het consult niet alleen over voetbal gehad. We kwamen daarop omdat ik van hem en verklaring kreeg over mijn fysieke toestand. Mogelijk krijg ik daardoor een vergunning om wat dichterbij het stadion te parkeren om zo het ongemak bij piekbelasting tijdens het lopen te elimineren. Verder was hij niet ontevreden met wat ik hem vertelde. Hij gaf het ook een naam. Angina pectoris, categorie 2. Er zijn vier categorieën. 1 is het lichtst, 4 het zwaarst. Ik heb dus nog wat speling.
Op zijn monitor laat hij mij de opnamen van mijn hart van een tijdje geleden zien. Hij wijst de stent aan de linkerkant van mijn hart aan, maar ook de plaats waar het lijkt dat het hart zelf wat kleine omleidinkjes aan het maken is. Het kan zijn dat die nog onvoldoende functioneren en de pijn op mijn borst veroorzaken. Hij wijst nog wat vaten aan. Voor mij zijn het vooral grijze vlekken, die mij weinig zeggen. Zoals hem het voetbalspel een schemergebied is, is dat voor mij het filmpje van mijn kloppend hart. We spreken af dat hij zich niet met voetbal bemoeit en ik hem de diagnose en behandeling van mijn hartfalen zal overlaten. Ik krijg 1 pilletje per dag minder.

1 reacties op Dwars

  1. Deon schreef:

    I am kicking myself…I was going to read this one in the fall and then I saw some not so flattering reviews and so I shelved it. Since then I have read some reviews saying what fun this is…Now after reading yours, I want to read it! Sounds like a fun and entitraineng read with a few laughs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *