Eenrichtingsverkeer

De reis gaat voorspoedig. Op een zomerse zondagochtend is zelfs de Antwerpse ring een fluitje van een cent. Ook Gent levert geen problemen op. De tomtom wijst ons feilloos de weg over de Belgische snelwegen. Nadeel van de tomtom is wel dat je geen flauwe notie hebt van waar je bent en hoe je precies rijdt. In pretomtomiaanse tijden stippelde je de route uit, schreef de afslagen op een papiertje en prentte je de kaart bijna fotografisch in het geheugen. Nu volg ik achteloos de aanwijzingen en geraak zo zonder dralen aan de grens van Poperinge. Thuis heb ik keurig ingetikt Guido Gezellestraat. Een straat die tomtom kent. Maar eenmaal in het stadje wordt mij gezegd rechtsaf te gaan. Maar die straat wordt gemarkeerd door een rood rond bord met een witte balk. Ik rijd rechtdoor. Tomtom vertelt mij dan maar iets verder linksaf te gaan. Weer zo’n bord. Alle straten die tomtom mij gelast in te gaan worden gesierd met het bord verboden in te rijden. Het lijkt of er een handige handelsreiziger in eenrichtingsborden is geweest die zijn hele handel bij het gemeentebestuur heeft kunnen afzetten. Voor een mooi prijsje. En dat het gemeentebestuur eenmaal in het bezit van zo’n vracht aan borden besloten heeft een nieuw verkeerscirculatieplan op te zetten, waarin al die verkeerstekens gebruikt konden worden. Het gevolg lijkt dat alle straten waar je vroeger in mocht rijden nu verboden zijn en omgekeerd al afgesloten straten je nu uitnodigen binnen te rijden. Alleen mijn tomtom heeft daar geen weet van.
Uiteindelijk bereiken we toch ons hotel. De waard vindt het nog knap dat wij hem gevonden hebben. En later bij de VVV knikt de bediende meewarig. Ik ben blijkbaar de zoveelste toerist die erover begint en hij beaamt dat het centrum van zijn stadje bijkans met een navigatiesysteem niet meer te bereiken is.
Als we een kleine wandeling maken hebben we nergens last van. Te voet kunnen we overal komen, ook bij het restaurant waar ze voor Gade een mooie tong klaarmaken en ik mij te goed doe aan een plaatselijke specialiteit, hennenpot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *