EK

Sinds de uitschakeling van onze jongens volg ik het Europees kampioenschap met andere ogen. Natuurlijk was ik teleurgesteld over het prompte vertrek van de Oranjebrigade. Maar als seizoenkaarthouder van mijn eigen onvolprezen N.E.C. raak je aan teleurstellingen gewend. Nog steeds, want dat hoort toch bij een beetje supporter,  gebruik ik wel de termen  ‘onze jongens’ en ‘Oranjebrigade’. Dat laatste moet je volgens mijn spellingcorrector echt met een hoofdletter schrijven, als is daar sinds dit EK maar weinig reden voor.
Ik kijk dus met andere ogen naar het EK. Van de wedstrijden zie ik alleen maar de tweede helft. Ik geef voorrang aan de KRO-detectives op het andere net. Bovendien waren bij de laatste twee wedstrijden de tweede helften extra lang via verlenging en strafschoppenserie. Maar ik kijk ook met een politiserende blik. Want het kan toch geen toeval zijn dat in de halve finales nu net de noodlijdende landen Portugal, Spanje en Italië zitten, samen met hun sponsor Duitsland. Ik hoop dat een van de eerste drie landen uiteindelijk wint. Niet dat ik iets tegen Duitsland heb, maar aan het winnen van de titel is ook een fikse geldprijs verbonden. En al iemand dat geld goed kan gebruiken is het wel Spanje, dat Portugal versloeg,  of Italië. Al moet dat laatste nog wel even van Duitsland winnen.
Het echte EK wordt vandaag in Brussel gestreden. De toekomst van en voor Europa zal zich een beetje gaan aftekenen. Ik vraag me af dat als de politieke eenheid er ooit zal gaan komen, wat er dan met het EK gebeurt. Als er een politiek unie komt, een Verenigd Europa dan heb je geen EK meer nodig. Kan niet eens meer georganiseerd worden of rekenen we dan op wedstrijden als Rusland-Verenigd Europa, of Andorra-Verenigd Europa en komt er een poule-indeling waarin Liechtenstein, Monaco, Bosnië-Herzegowina of Noorwegen  nog een reële kans hebben op een volgende ronde. Of wordt er toch weer iets uitgevonden zodat alle voormalige zelfstandige landen apart mee kunnen blijven doen net zoals Groot-Brittannië zich nu door vier landen, -Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland-, laat vertegenwoordigen in de UEFA. Maar wat maak ik me druk. Eerst maar eens zien of de euro het redt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *