Emily

Afgelopen zaterdag hoorde ik het Harm Eedens zeggen: “Een goed cliché gaat jaren mee”. Ik weet niet of hij dit zelf heeft verzonnen of dat het hem door een van zijn redacteuren is ingegeven, maar ik denk dat het een waarheid als een koe is. Een waarheid die in kwaliteit aanleunt tegen de opmerking dat een tekst beter goed gejat kan zijn, dan slecht verzonnen. Dus dan doet het er niet of Eedens het zelf verzonnen heeft of dat hij zijn uitspraak van iemand anders ‘geleend’ heeft.
Vanmiddag heb ik kennis gemaakt met de Netflix-serie ‘Emily in Paris’. Nu de tweede golf ons weer overspoelt is het heerlijk, althans vind ik het heerlijk, om even weg te suffen bij zo iets onbenulligs, maar wel onderhoudend als deze gladgemaakte productie. Een halfuurtje tv waarin het nou eens niet gaat over het virus. Zoals gebruikelijk ga ik het verhaaltje hier niet navertellen. Daarvoor is het te dun en inhoudsloos, enig denkwerk is overbodig. Heerlijk. Bovendien zegt de titel al precies waar het overgaat, een jonge Amerikaanse aan het werk in een in haar ogen onberispelijk Parijs op zijn mooist. En zoals Nederland voor buitenlandse bezoekers vooral bestaat bij de gratie van molens, klompen, kaas en Hansje Brinker, zo wordt Parijs en zijn bewoners hier neergezet als oelala, baretten, Eiffeltoren, Opéra, terraszitters en te laatkomen. Geen cliché wordt niet gebruikt en wel zo opzichtig dat je niet anders kunt dan er doorheen kijken. En wat dat blijft is een verlangen dat je weer vrij mag reizen, uitstappen bij Gare du Nord en je die ober herinneren die als hij denkt door te hebben waar je vandaan komt je toevoegt dat hij ook in Nederland is geweest en als ik vraag waar hij glimlachend antwoordt: “Stuttgart”. Het Franse accent moet u er zelf bij denken.
Ik zat ooit in het bestuur van een internationale organisatie die in Franse hoofdstad vergaderde. Geregeld wandelde ik door Parijs. Nu wandel ik aan de hand van Emily op de bank voor de tv nu weer door Parijs. Van Franse zijde is veel commentaar pde overdaad aan clichés. Ik geniet van de plaatjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *