Energie

Er was eens een tijd dat als je weg van huis was ook echt weg was. Onbereikbaar, zeker als het vakantieadres waar je vertoefde geen telefoonaansluiting had. Je stuurde een kaartje van de omgeving, plakte er een postzegel op en tekende een zonnetje om de thuisblijvers te laten weten het prima toeven was in de Bourgogne, Toscane of de Achterhoek. Weg was weg. Hooguit verzamelde je wat kleingeld om als het strikt nodig was via een eenzame telefooncel het thuisfront te laten weten dat je goed was aangekomen. Maar dat was het dan ook wel. Thuis was ver weg weg en vakantie was vakantie. Hoe ander is dat nu. Waar je ook bent ben je met je mobiele telefoon voortdurend voor iedereen zo goed als overal bereikbaar.
De ochtend is aal een tijdje op streek, ook al heb je daar nog weinig weet van. Deze week in een vakantiehuisje in de Achterhoek heeft de tijd een ander tempo. We zijn nog in onze ochtenddoezel als Gades telefoon gaat. Met een stem nog dik van  de slaap neemt ze op. Een tijdje geleden heeft zij haar belangstelling getoond voor een mogelijkheid om te besparen op de lasten voor energie, gas en stroom. Daarover word zij nu teruggebeld door een mijnheer dat zij NU gebruik kan maken voor een verleidelijk aanbod dat haar een aantal centen per kilowattuur  en m³ gas zal opleveren. De mijnheer kan niet vertellen hoeveel dat in haar geval zal zijn, maar aanlokkelijk is het zeker meldt hij, en uniek. En de gemeente staat er achter. Dat klinkt vertrouwd. Maar dan moet zij NU wel ja zeggen en nee overleg met de huidige leverancier is niet nodig. Hij zal zorgen dat de opzegging daarmee in orde komt. Exact voordeel kan hij niet becijferen, maar reken er nu maar op dat het de moeite waard is. Gade zegt dat zij er nog even over wenste te denken en ook geen zicht heeft  op het feitelijke rendement. “Dan bel ik vanmiddag toch even terug,” stelt de energieverkoper voor.  “Als dat niet schikt morgen!”
Einde gesprek. Ik vraag Gade of zij nu echt denkt dat de gemeente echt achter dit soort verkoopacties staat. Daarvoor kent zij de gemeente toch goed genoeg?
Ik denk te weten dat de energieverkoper morgen tevergeefs zal bellen. Wij hebben vakantie.

Eén reactie op Energie

  1. Kees van Wezel schreef:

    Had je je mobieltje niet op “uit”kunnen zetten,Jan? of vind je het stiekem toch wel leuk om zelfs bij intieme momenten met Gade gestoord te worden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.