Erwtensoep

Het is er echt weer voor. Heldere vrieskou. Daar hoort erwtensoep bij. Dat vinden de overburen ook. We hebben een afspraak voor een zondagnamiddagthee. Maar tegen de tijd dat het zo ver is wordt die gewijzigd. De buurvrouwen zeggen een grote pan erwtensoep gemaakt te hebben. Of we mee willen eten? Gade was al lichtjes begonnen met de voorbereidingen van onze avondmaaltijd, maar buigt die plannen flexibel om. De wervende werking van erwtensoep kunnen wij niet versmaden, om nog maar te zwijgen van het aangename gezelschap en de genoeglijke kout.
Erwtensoep. Er is bijna geen café, eethuisje of restaurantje dat nu niet een bord buiten heeft staan met de wervende tekst dat er erwtensoep is, mèt roggebrood en spek. Erwtensoep is net zo’n winteraankondiger als winterbanden. Als daar de reclames voor op tv komen, dan komt ook de erwtensoep op het menu. Hollandsch cultuurgoed. Stevige kost en het lijkt net zo bij de volksaard te horen als Sinterklaas, molens en klompen. Een folkloristisch volksvoedsel. Het verbaast me dat er nog geen politieke partijen, of in ieder geval een politieke partij is die niet  een dag in de week minimaal heeft uitgeroepen tot verplichte erwtensoepdag. Gedurende de wintermaanden dient elk Nederlands gezin minstens een keer per week, bij voorkeur op de vaste dinsdag, erwtensoep te eten. Om dit te handhaven zal er een aparte erwtensoeppolitie in het leven worden geroepen, die, zij het steekproefsgewijs, huis aan huis zal gaan controleren op de naleving van dit gebod. Deze controles zullen worden gekoppeld aan de postcodeloterij-straatprijs, die alleen zal worden uitgekeerd aan die postcodes waar die week ook daadwerkelijk erwtensoep gegeten is.
Stop. Ik moet me niet te veel laten meeslepen in dit soort fantasietjes. Ik vraag me zelf af wat me daar toe brengt. Er zal gisteren toch niet iets in de soep hebben gezeten dat mijn brein tot dit soort vreemde gedachten aanzet? Erwtensoep als hallucinaties oproepende drug. Tegen winterdepressies en voor wintereuforie. Was het gisteren nu zo gezellig vanwege het gezelschap of lag het aan de soep?

1 reacties op Erwtensoep

  1. peter weldring schreef:

    Jan, omdat Brabant een streng regime omtrent erwtensoep hanteert, hebben wij inmiddels al 2 koppen op, geniet van deze prachtige winter!!!!

    groetjes
    Peter en Willemien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *